Με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρου Γαλιατσάτου, το Σάββατο 26 Μαρτίου 2016, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τηλεδιάσκεψη, με τη συμμετοχή αιρετών της Περιφέρειας και των Δήμων των Ιονίων Νήσων, για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, τους χειρισμούς που πρέπει να γίνουν και το συντονισμό των απαιτούμενων δράσεων.

Στη σύσκεψη, υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Θ. Γαλιατσάτουσυμμετείχαν επίσης η Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Νικολέτα Πανδή, ο Αντιπεριφερειάρχης Απασχόλησης, Κοινωνικής Μέριμνας και ΕθελοντισμούΑλέκος Μιχαλάς και ο Αντιδήμαρχος Κέρκυρας Γιώργος – Ηλίας Παντελιός (από την Κέρκυρα), ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας Θόδωρος Χαλικιάς, ο Δήμαρχος Λευκάδας Κώστας Δρακονταειδής και ο Αντιδήμαρχος Θανάσης Περδικάρης (από τη Λευκάδα),  ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Τουριστικής Προβολής Σπύρος Γαλιατσάτος και ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης (από την Κεφαλονιά), ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Λευτέρης Νιοτόπουλος, ο Δήμαρχος Ζακύνθου Παύλος Κολοκοτσάς και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκος Τσίπηρας (από την Ζάκυνθο).
Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων ξεκαθάρισε ακόμη μια φορά ότι εξακολουθούν να ισχύουν τα όσα έχει ήδη δηλώσει (σχετικό δελτίο τύπου από 3/3/2016), ότι δηλαδή σε αυτή τη φάση δεν έχει ζητηθεί η συνδρομή της ΠΙΝ από την Πολιτεία για τη φιλοξενία των προσφύγων, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι πιθανό να ζητηθεί στο μέλλον, ειδικά στη φάση απορρόφησης όσων, προσφύγων ή οικονομικών μεταναστών, αποκλειστούν στη χώρα μας.
«Γι’ αυτό θα πρέπει να φροντίσουμε», τόνισε ο κ. Γαλιατσάτος, «να είμαστε έτοιμοι, αν χρειαστεί και ζητηθεί, να τους φιλοξενήσουμε. Να έχουμε έτοιμο ένα σχέδιο υποδοχής βασισμένο σε όρους ανθρώπινης αξιοπρέπειας».
Στη σύσκεψη των αιρετών Περιφέρειας και Δήμων Ιονίων Νήσων αποφασίστηκαν τα εξής:

  1. Να τεθεί σε ισχύ ένα πρόγραμμα συλλογής ειδών πρώτης ανάγκης(τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα) και προώθησής τους στα Κέντρα Φιλοξενίας προσφύγων, όπου κριθεί απαιτητό και απαραίτητο. Τον συντονισμό θα έχουν από κοινού οι χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες και οι Δήμαρχοι.
  2. Να διαμορφωθεί ένα σχέδιο υποδοχής, λαμβανομένων υπόψη των τοπικών ιδιαιτεροτήτων κάθε φορά, βάσει του οποίου θα αποφασιστεί που θα φιλοξενηθούν και πόσοι. Η φιλοξενία των προσφύγων θα διέπεται από όρους ανθρώπινης αξιοπρέπειας αλλά και με προσοχή ώστε να υπάρξει η λιγότερη δυνατή όχληση στην κοινωνική συνοχή και την τοπική οικονομία.
  3. Να ζητηθεί από την κυβέρνηση η θεσμική κατοχύρωση των δράσεων της αυτοδιοίκησης σε σχέση με το προσφυγικό και η εξασφάλιση της επαρκούς χρηματοδότησης.
  4. πηγη  Ανεξάρτητος - http://anexarttitosblog.gr