Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΑΒΡΙΗΛ ΜΑΝΩΛΑΤΟΣ

Ο ΕΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΜΑΝΤΙΛΑ

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ  
Στην τελευταία μαθητική παρέλαση της  25ης  Μαρτίου έγινε μεγάλη συζήτηση και γράφτηκαν πολλά σχόλια, επειδή παραστάτης σημαιοφόρος, ήταν μαθήτρια αιγυπτιακής καταγωγής και φορούσε την παραδοσιακή μαντίλα των γυναικών μουσουλμάνων.
Το πρόβλημα, κατά την άποψή μας, δεν είναι εάν μια μαθήτρια αιγυπτιακής καταγωγής παρέλασε με τη μαντίλα. Το συγκεκριμένο πρόβλημα, θεωρούμε ότι, είναι δισυπόστατο και έχει την αφετηρία του στην αναποτελεσματικότητα του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Η κοπέλα με τη μαντίλα ήταν το αποτέλεσμα  του υπάρχοντος προβλήματος το οποίο άλλοι είναι υπεύθυνοι και βεβαίως όχι η αιγυπτιοπούλα μαθήτρια. Μήπως αλήθεια δε φταίει το εκπαιδευτικό μας σύστημα που δεν μπόρεσε να εξελληνίσει τη νεαρά μαθήτρια η οποία μεγάλωσε στην Ελλάδα και έζησε τόσα χρόνια από τη νεαρή της ηλικία λαμβάνοντας μάλιστα την ελληνική παιδεία; Ποια παιδεία αλήθεια; Και όχι μόνο δε μπόρεσε, το εκπαιδευτικό μας σύστημα, να εξελληνίσει την αιγυπτιοπούλα αλλά δε μπόρεσε ούτε καν να της διδάξει ότι η μαντίλα καθιερώθηκε σαν σύμβολο σκοταδισμού, καταπίεσης και υποδούλωσης της ψυχής  και του σώματος των γυναικών. Αυτό θα έπρεπε, πρωτίστως, να μας απασχολεί σαν κοινωνία και σαν λαό και όχι το γεγονός αυτό καθεαυτό ότι δηλαδή, μια κοπέλα που μεγάλωσε στην Ελλάδα και έγινε παραστάτης, άρα είναι καλή μαθήτρια, φόρεσε μαντίλα στην παρέλαση. Αυτό, αποδεικνύει αποτυχία του εκπαιδευτικού μας συστήματος, το οποίο αποκαλύπτεται στείρο, σχολαστικό και χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο και ορθό λόγο της  Ελληνικής Παιδείας.

Η δεύτερη διάσταση του προβλήματος είναι το ότι η επιλογή των καλύτερων μαθητών για σημαιοφόρο και παραστάτες,  αποτελεί κριτήριο ελιτίστικου ρατσισμού. Γιατί άρα, μόνο ο άριστος μαθητής ή μαθήτρια να είναι ικανοί, και μόνο αυτοί, να φέρουν την σημαία, η οποία είναι το εθνικό σύμβολο όλων των ελλήνων και πλούσιων και φτωχών και τρανών και αδύνατων και σπουδαγμένων και απλών πολιτών και μικρών και μεγάλων; Ο άριστος μαθητής βεβαίως και θα πρέπει να ανταμείβεται και να ενθαρρύνεται. Όχι όμως αναδεικνύοντας τον ως τον μόνο ικανό να φέρει το εθνικό σύμβολο, την ελληνική σημαία, ή οποία ανήκει εξίσου σε όλους τους Έλληνες και σε όλα τα ελληνόπουλα. Αν εξέλειπε αυτός  ο ελιτίστικος  ρατσισμός δεν θα  υπήρχε προφανέστατα ούτε το πρόβλημα της μαθήτριας  με τη μαντίλα ούτε και εκείνα, τότε, που σημαιοφόροι ήσαν μαθητές αλβανικής καταγωγής…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου