Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

Μέτρα υπέρ των πληγέντων από τους σεισμούς σε Κεφαλονιά και Ιθάκη, για τις υποδομές και την κατοικία

Επιτροπή Αγώνα Φορέων
Κεφαλονιάς - Ιθάκης
Η Επιτροπή Αγώνα των μαζικών Φορέων του Νομού επικαιροποιεί το διεκδικητικό της πλαίσιο ενόψει της εκδήλωσης που ετοιμάζει στο Ληξούρι, στις 3 Φλεβάρη. Τα αιτήματα που διατυπώνουμε για τις υποδομές και την κατοικία είναι, στην ουσία, εκείνα που προβάλαμε στην κινητοποίηση του καλοκαιριού στην Αθήνα, όταν επισκεφτήκαμε όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες πλην Χρυσής Αυγής. Το ίδιο πλαίσιο καταθέσαμε και το φθινόπωρο στον κ. πρωθυπουργό. Ορισμένες ρυθμίσεις που έγιναν κάτω από την παρέμβαση του μαζικού κινήματος (πχ κατάργηση φορολογικής ενημερότητας για είσπραξη επιδομάτων ενοικίου, απόδοση κάποιων καθυστερούμενων επιδομάτων στέγασης) δεν αλλάζουν το βασικό πυρήνα των διεκδικήσεων. Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις πραγματικές μας ανάγκες και συνεχίζουμε, πιο αποφασιστικά, τον αγώνα.
Διεκδικητικό Πλαίσιο
Μέτρα υπέρ των πληγέντων από τους σεισμούς σε Κεφαλονιά και Ιθάκη,
για τις υποδομές και την κατοικία

Ο Νομός Κεφαλονιάς – Ιθάκης τρία χρόνια μετά το μεγάλο διπλό σεισμό στην Παλική (το 2014) συνεχίζει να μετρά βαριές πληγές σε ατομικές κατοικίες, σχολεία και άλλες δημόσιες υποδομές. Τα προβλήματα οξύνθηκαν για το σύνολο του Νομού με το σεισμό της Λευκάδας (το 2015), από τον οποίο πλήγηκαν ιδιαίτερα η Βόρεια Κεφαλονιά και η Ιθάκη. Κάτω από αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση παράτεινε το καθεστώς έκτακτης ανάγκης για όλο το Νομό έως το τέλος του 2017. Παρόλα αυτά στην πράξη έχει υπάρξει αποχαρακτηρισμός του Νομού (πλην Ερίσσου και Ιθάκης) ως σεισμόπληκτου, γίνεται διαχωρισμός σε «παλιούς» - «νέους» σεισμόπληκτους. «Παλιοί» και «νέοι» εγκαταλείπονται χωρίς να έχουν αντιμετωπιστεί τα προβλήματα. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι, τρία χρόνια μετά, τα μέτρα για τους άστεγους και τους σεισμόπληκτους τελειώνουν (πχ κόβεται το επίδομα ενοικίου και οι διευκολύνσεις για τον ΕΝΦΙΑ). Ιδιαίτερα η Παλική βιώνει τραγικές καταστάσεις. Η λίστα των προβλημάτων δεν έχει τελειωμό: η μελέτη αποκατάστασης του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου παραπέμπεται στις καλένδες, το οδικό δίκτυο βρίσκεται σε άθλια κατάσταση, ελάχιστα έχουν γίνει ως τώρα, το λιμάνι του Ληξουρίου ούτε και φέτος θα είναι έτοιμο, στα δημόσια κτίρια δεν έχει πέσει ούτε ένα κυβικό τσιμέντου (Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη, Δημ. Θέατρο Ληξουρίου, Παλιό Δημαρχείο και άλλα). Οι εργατικές κατοικίες στέκουν ως «φαντάσματα» καθώς δεν έχει κατεδαφιστεί κανένα κτίριο. Επίσης, σε εκκλησίες - μνημεία όπως η Αγία Μαρίνα Σουλλάρων και άλλες δεν έχει γίνει απολύτως κανένα έργο. Παραμένουν δεκάδες άνθρωποι (με εκκρεμότητα σε κατεδαφιστέα κτίρια) με άδηλο το τι μέλλει γενέσθαι για τη στέγασή τους. Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν σε όλη την Κεφαλονιά πχ μη αποκατάσταση σε Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Αργοστολίου, σε λιμάνι Αργοστολίου, σε αρχαιολογικό μουσείο, ακαταλληλότητα κερκίδων - γηπέδου σε Αργοστόλι και κερκίδων σε Κεραμειές, εκκρεμότητες σε νέο γηροκομείο, μη αποκατάσταση με κρατική ευθύνη των διατηρητέων κτιρίων και των οικιακών δεξαμενών που επλήγησαν σε Βόρεια Κεφαλονιά και Ιθάκη κοκ. Πολλά σχολεία σε όλη την έκταση του Νομού παραμένουν σε κοντέινερς.
Το γραφείο του ΤΑΣ που συστάθηκε στο Ληξούρι, αμέσως μετά τους σεισμούς, έχει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας με μεγάλες καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των σεισμοπλήκτων λόγω έλλειψης προσωπικού αλλά και του υφιστάμενου νομικού πλαισίου που, σκόπιμα, επιβάλλει για το λαό πολυδαίδαλες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η παραπάνω υπηρεσία δεν έχει μόνιμο προσωπικό πλην της Προϊσταμένης.
Τα χρήματα των κωδικών που αφορούσαν δράσεις για την αποκατάσταση των ζημιών δεσμεύτηκαν από την κυβέρνηση για να δοθούν στους δανειστές ενώ και η καθυστερημένη και περιορισμένη ανταπόκριση της ΕΕ στα αιτήματα για χρηματοδότηση από το αρμόδιο ταμείο παρακρατήθηκε από την κυβέρνηση έναντι των καταβεβλημένων δαπανών από το κράτος!!! Γενικότερα οι σεισμόπληκτοι έχουν πληγεί από την πολιτική χτυπήματος της πρόνοιας, από την επιλεξιμότητα της ΕΕ και τη στρατηγική του κεφαλαίου να στραφεί η στρόφιγγα των δαπανών στην επιδότηση της μεγάλης επιχειρηματικής δράσης (που έχουν διαχρονικά υπηρετήσει οι κυβερνήσεις).
Διεκδικούμε:
  1. Να ισχύσει το καθεστώς έκτακτης ανάγκης και ο χαρακτηρισμός ως σεισμόπληκτου ολόκληρου του Νομού μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές σε ατομικές κατοικίες και δημόσιες υποδομές (οδικό δίκτυο, πόσιμο νερό σε Παλική και Έρισσο, πολιτιστικά μνημεία, αθλητικές εγκαταστάσεις κοκ).
  2. Να επιστρέψουν τα χρήματα από τους κωδικούς για τους σεισμούς και να υπάρξει επαρκές χρηματοδοτικό πρόγραμμα με 100% κρατική ευθύνη για την αντιμετώπιση όλων των ζημιών με το νέο αντισεισμικό κανονισμό και για την αντισεισμική θωράκιση – προστασία. Να επιστραφούν τα παρακρατηθέντα από την κυβέρνηση χρήματα του ταμείου της ΕΕ για τις φυσικές καταστροφές και να δοθούν στο λαό για τις ανάγκες του.
  3. Να εκταμιευτούν άμεσα τα χρήματα που χρωστά το κράτος για επισκευές και ανακατασκευές ιδιωτικών κτιρίων οι οποίες εκδόθηκαν από το Νοέμβρη έως σήμερα.
  4. Να παραταθεί η επιδότηση ενοικίου για όλους τους άστεγους και να υπάρξουν ευεργετικά μέτρα για τους πληγέντες (απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, διαγραφή των στεγαστικών δανείων, κατάργηση των χαρατσιών, απαγόρευση των πλειστηριασμών) χωρίς διαχωρισμούς σε «παλιούς» και «νέους» σεισμόπληκτους.
  5. Να ανακατασκευαστούν εξολοκλήρου τα συγκροτήματα των εργατικών κατοικιών και οι υπόλοιπες κατεδαφιστέες κατοικίες από δημόσιο φορέα και με 100% κρατική αρωγή και ευθύνη.
  6. Να ξεκινήσουν άμεσα και να ολοκληρωθούν όλα τα έργα σε υποδομές που καλύπτουν λαϊκές ανάγκες σε όλο το Νομό (νοσοκομεία, οδικό δίκτυο, ύδρευση, πολιτιστικά μνημεία, δημόσια κτίρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, λιμάνια και οι πέριξ περιοχές κλπ).
  7. Να προχωρήσει η κυβέρνηση σε καθορισμό αποζημιώσεων που να καλύπτουν πλήρως και με 100% κρατική αρωγή τις επισκευές των κατοικιών και των μικρών και μεσαίων επαγγελματικών χώρων, ώστε να ανταποκρίνονται σε υψηλά επίπεδα ασφάλειας και να εναρμονίζονται με το σημερινό κανονισμό και τον ΚΑΝΕΠΕ (Κανονισμό Επεμβάσεων) - (σημαντικές βλάβες για ισχυρό σεισμό Β1). Πλήρη κάλυψη όλων των εξόδων (μηχανικού, ένσημα, αποκομιδή μπαζών, κόστος αποθεμελίωσης, υπολογισμός της κλίσης στη στέγη κλπ).
  8. Να καλύπτονται πλήρως με κρατική ευθύνη από τις πολεοδομίες οι ανάγκες του ελέγχου δόμησης και να μην υπάρχει οικονομική επιβάρυνση (η οποία ανέρχεται τουλάχιστον στο ποσό των 500 ευρώ) για τους σεισμόπληκτους.
  9. Να ενισχυθεί με εξοπλισμό και με πρόσληψη μόνιμου και κατάλληλα ειδικευμένου προσωπικού το ΤΑΣ Κεφαλονιάς.
  10. Να δρομολογηθούν σύγχρονες – ασφαλείς σχολικές υποδομές με νέα σχολεία, με 100% κρατική χρηματοδότηση, με ουσιαστικούς αντισεισμικούς ελέγχους και θωράκιση παντού. Να γίνει άμεσα το νέο σχολικό συγκρότημα για το Ληξούρι, το νέο μηχανουργείο για το ΕΠΑΛ. Να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τα υπόλοιπα τέσσερα σχολικά συγκροτήματα που εκκρεμούν. Να παραμείνει για σχολική χρήση όλη η έκταση του «Ξενία» και να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίησή του από το ΤΑΙΠΕΔ. Να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση στα Ράγια του Πόρου και εκεί να γίνει το νέο σχολικό συγκρότημα της περιοχής.

Ληξούρι 8/01/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου