Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

ΓΙΑΤΙ ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ (ΚΑΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ) Η ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

ΓΙΑΤΙ ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ (ΚΑΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ)
Η ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Με 75.000 τόμους η Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη, με δανειστικό και παιδικό τμήμα (από το οποίο δανείζονται και διαβάζουν περίπου 3.700 μέλη, κυρίως μαθητές με ειδική καρτέλα δανεισμού), με αίθουσα πιάνου, όπου ασκούνται φιλόμουσοι μαθητές, με την παραχώρηση της αίθουσας διαλέξεων χειμώνα και (κυρίως) το καλοκαίρι για διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων, εορτές και άλλες εκδηλώσεις, όπου κατά τη θερινή περίοδο πραγματοποιούνται ειδικά προγράμματα (σχεδόν σε καθημερινή βάση) για τους μικρούς μαθητές της Δημοτικής Εκπαίδευσης και με άλλες παροχές ακόμη, κινδυνεύει να κλείσει οριστικά. Ο λόγος; Η αδιαφορία της Πολιτείας για τον κύριον αυτόν πυρήνα Πολιτισμού στο νησί μας. Τώρα υπολειτουργεί κατά τις πρωινές ώρες (9:00 – 12:00) χάρη στη φιλοτιμία του προσωπικού που εργάζεται χωρίς να μισθοδοτείται.
Και συγκεκριμένα προς ενημέρωση των φιλόμουσων συμπατριωτών μας:

  1. Το Υπουργείο Παιδείας με βάση τον νόμο Ν2823 10/19.4.54 (78) και ΦΕΚ 181/9/8/1979 υποχρεούται να καλύπτει τη μισθοδοσία (4) τεσσάρων υπαλλήλων, με σύνολο μισθοδοσίας κατ΄ έτος 55.000€ περίπου.
Την περασμένη χρονιά (2016) επιχορήγησε με 18.990€.
Το άρθρο 11 του εν λόγω ΦΕΚ ορίζει: «το έμισθον προσωπικόν της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης αποτελείται από τέσσερα άτομα ……προσλαμβάνεται δια αποφάσεως του Κοργιαλενείου Διοικητικού Συμβουλίου, της μισθοδοσίας του καθοριζομένης παρά του Κοργιαλενείου Διοικητικού Συμβουλίου και καταβαλλομένης εκ της προς τούτο χορηγουμένης παρά του Κράτους σχετικής πιστώσεως»
  1.  α) Το Κοργιαλένειο Ίδρυμα έχει στην ιδιοκτησία του (γνωστό στους                               ..περισσότερους συμπολίτες μας), ιδιόκτητο κτήριο 1226 τ.μ. και συγκεκριμένα τον Β΄ όροφο του άλλοτε Κοργιαλενείου Οικοτροφείου και τον μισό του Α΄ ορόφου του ιδίου κτηρίου, ενταγμένου ολοκλήρου στο κτήριο του 2ου Γυμνασίου Αργοστολίου, δηλαδή στο κτήριο του άλλοτε Γυμνασίου Θηλέων, επί της οδού Μαζαράκη, κτηρίου κεντρικού όπισθεν του ΟΤΕ Αργοστολίου.
β) Το εν λόγω οίκημα είχε ενοικιασθεί στην Περιφέρεια (άλλοτε Νομαρχία) και εχρησιμοποιείτο για τα γραφεία της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης και στα ΙΕΚ. Απέδιδε μηνιαίως στο Κοργιαλένειο περίπου 3.000€, ποσό που σχεδόν αρκούσε μαζί με την πενιχρή επιχορήγηση για την μισθοδοσία του προσωπικού (μετά την αποχώρηση λόγω συνταξιοδότησης των υπολοίπων υπαλλήλων).
γ) Με τους σεισμούς του 2014 το όλο κτήριο (Γυμνάσιο και Κοργιαλένειο) κατέστη επισκευάσιμο και  εκκενώθηκε.
δ) Παρέμενε έως πρόσφατα στην Περιφέρεια η οποία απέδιδε στο Κοργιαλένειο Ίδρυμα το συμβολικό ποσών των 150€ μηνιαίως.
ε) Τελικά η Περιφέρεια διέκοψε και το εν λόγω πενιχρό συμβολικό μίσθωμα, διότι, ως ισχυρίζονται οι αρμόδιοι, μετέφεραν και τα αρχεία των υπηρεσιών σε άλλους χώρους.
στ)Η επισκευή του εν λόγω κτηρίου (Γυμνασίου και Κοργιαλενείου) καθυστερεί επί τρία ολόκληρα χρόνια, διότι πρέπει να αποδειχθεί (πράγμα που συμβαίνει με όλα τα σχολεία του νησιού που υπέστησαν βλάβες από το σεισμό) ότι δεν είναι αυθαίρετα  (κτήρια δηλ. που λειτουργούν, ως γνωστόν, επί 60 χρόνια, μετά δηλ. τους σεισμούς του 1953). Σημειωτέον ότι όλη η σχετική διαδικασία από τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ) έχει ολοκληρωθεί πριν (2) χρόνια.
ζ) Έχουν ωστόσο, χαθεί οι άδειες (για ποιο λόγο;) που υπήρχαν στην Υπηρεσία της Πολεοδομίας Αργοστολίου.
η) Ο Δήμος Αργοστολίου, με το υπ.αριθμ.23835/19.6.2015 έγγραφό του το οποίο υπογράφει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος έργων κ.Διονύσιος Λυκούδης, ζήτησε  από το Υπουργείο Υποδομών την υπογραφή σχετικής απαλλακτικής απόφασης. Το έγγραφο έχει ημερομηνία 10.6.2015 και πρωτοκολλήθηκε στο εν λόγω Υπουργείο την 19.6.2015 με αριθμό πρωτοκόλου 1566/19.6.2015.
θ) Το εν λόγω έγγραφο μένει ακόμη (ύστερα από 20 μήνες) αναπάντητο. Και βέβαια η απόφαση ακόμη εκκρεμεί.
ι) Επανειλημμένες είναι οι παρεμβάσεις, τηλεφωνικές και δι΄ αποστολής προσώπου, στο γραφείο του Υπουργού του εν λόγω Υπουργείου. Η απάντηση επί 20 μήνες στερεότυπη:  « είναι έτοιμη η απόφαση προς υπογραφή». Την εν λόγω επιβεβαίωση δεχτήκαμε πολλές φορές και από την εκλεγμένη εκπρόσωπο της Κεφαλονιάς.
3) Το Κοργιαλένειο Ίδρυμα αναμένει τον απεγκλωβισμό του κτηρίου του για να το επισκευάσει με δαπάνες του ιδίου και όχι του Δημοσίου, να το ενοικιάσει επίσης στην Περιφέρεια, σύμφωνα με πρόσφατη υπόσχεση του Αντιπεριφερειάρχα.
Αυτά λοιπόν! Τα συμπεράσματα ας εξαχθούν από τις αρμόδιες Κεντρικές και Τοπικές Κρατικές Υπηρεσίες και από το κοινό του νησιού.
Μέχρι τότε το Κοργιαλένειο θα προσπαθήσει να κρατήσει ανοικτή (για ορισμένες ώρες ημερησίως) την Βιβλιοθήκη. Αλλά έως πότε;

ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου