«Κάν’το όπως η Ελλάδα» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος πολλών δημοσιευμάτων που αφορούν το πολυσυζητημένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας το οποίο μερίδα του διεθνή Τύπου επιχειρεί να το παρομοιάσει εκεί του 2015 του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Μετά την Tageszeitung, ακόμη μια εφημερίδα αφήνει να εννοηθεί ότι η χθεσινή ομιλία του προέδρου της Καταλονίας,  Κάρλες Πουτζδεμόντ αποτελεί μια «κολοτούμπα» σε σχέση με την αμείλικτη στάση που θέλησε να κρατήσει για το επίμαχο ζήτημα.
Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο της ισπανικής εφημερίδας El Pais η οποία χρησιμοποιεί τον όρο «kolotumba» για να χαρακτηρίσει τα πεπραγμένα Πουτζδεμόντ για την κήρυξη της ανεξαρτησίας στην Καταλονία. «Kolotumba είναι ένας πολιτικός όρος, που σημαίνει στροφή 180 μοιρών», αναφέρει η El Pais. «Ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε τον όρο διάσημο παγκοσμίως γνωστό, όταν κήρυξε δημοψήφισμα για το σχέδιο διάσωσης της χώρας και κατέληξε να κάνει το αντίθετο από αυτό που ζήτησε ο κόσμος: Ο Τσίπρας ζήτησε τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, παρότι το απέρριψαν οι Έλληνες», αναφέρει η ισπανική εφημερίδα.