Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Κεφαλονιά: Φόβοι ότι οι μετασεισμοί προέρχονται από γειτονικά ρήγματα

Γνωστό και ενεργό είναι το ρήγμα που προκάλεσε το σεισμό κλίμακας 5,8 Ρίχτερ νωρίς το απόγευμα της Κυριακής στην Κεφαλονιά, ενώ αυτό που προκαλεί την ανησυχία των επιστημόνων είναι πως οι μετασεισμοί παρουσιάζουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, κάτι που ενδεχομένως να σημαίνει πως έχουν ενεργοποιηθεί γειτονικά ρήγματα.


 Ο κ. Αθαν. Γκανάς, σεισμολόγος και ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, χαρακτηρίζει το ρήγμα οριζόντιας ολίσθησης του Ιονίου, από το οποίο προκλήθηκε ο σεισμός, «γνωστό και ενεργό. Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός που προκάλεσε, λίγο βορειότερα από ό,τι την Κυριακή 26 Ιανουαρίου, ήταν στις 25 Μαρτίου του 2007, στα 5,7 Ρίχτερ». 
 Αυτό που κάνει τους επιστήμονες να διατηρούν επιφυλάξεις είναι το γεγονός ότι η Κεφαλλονιά περιτριγυρίζεται από τρία ενεργά ρήγματα, τα οποία στο παρελθόν έχουν «δώσει» σεισμούς 7 Ρίχτερ.
 Στο νησί υπάρχει εγκατεστημένος ένας σεισμολογικός σταθμός, ενώ από το μεσημέρι της Δευτέρας ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας βρίσκεται στην Κεφαλλονιά και αναμένεται να τοποθετήσει σε κομβικά σημεία της περιοχής ακόμη πέντε σταθμούς για να μπορούν οι επιστήμονες να συγκεντρώνουν όλα τα στοιχεία που χρειάζονται για να μελετούν τη σεισμική ακολουθία.
 Πάντως, τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν μια σταδιακή εξασθένηση του φαινομένου, γεγονός που κάνει τους σεισμολόγους να αισιοδοξούν ότι ενδεχομένως η χθεσινή ισχυρή δόνηση να είναι και ο κύριος σεισμός.
 Επίσης, εξετάζουν προσεκτικά το κομμάτι του ρήγματος της Κεφαλλονιάς, «που έχει ενεργοποιηθεί, το οποίο εκτείνεται σε μήκος 20 χιλιομέτρων», όπως ανέφερε ο καθηγητής σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ. Κώστας Παπαζάχος.
 «Θα περιμένουμε κάποιες μέρες ακόμα να είμαστε σίγουροι ότι ο χθεσινός σεισμός των 5,8 Ρίχτερ ήταν ο κύριος», δήλωσε ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
 «Μελετάμε, είπε, το ενδεχόμενο να έχουν ενεργοποιηθεί γειτονικά ρήγματα, γιατί οι μετασεισμοί που σημειώνονται παρουσιάζουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, με το σεισμό που έγινε χθες».
 Σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο, κατά τη διάρκεια του σεισμού, το νησί κινήθηκε προς τα ΝΔ και το Ιόνιο προς τα ΒΑ, καθώς ενεργοποιήθηκε ρήγμα 20 χιλιομέτρων που είναι παράλληλα με τις δυτικές ακτές της Κεφαλονιάς.
 Πάντως, καθησυχαστικός, όσον αφορά στους συνεχείς ισχυρούς μετασεισμούς στην Κεφαλονιά, εμφανίστηκε ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος βρίσκεται στο νησί και παρακολουθεί από κοντά τη μετασεισμική ακολουθία.
 «Όταν γίνονται τόσοι πολλοί σεισμοί, το αυτονόητο είναι ότι μειώνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης ενός μεγαλύτερου σεισμού. Αυτή είναι μια γενική αρχή» είπε χαρακτηριστικά.
 «Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι ότι ένας τόσος μικρός χώρος, απελευθερώνει τόσο μεγάλη σεισμική ενέργεια» εξήγησε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, καθηγητής Βασίλης Καρακώστας, προσθέτοντας ότι πρόκειται για έναν χώρο που ενώνει δύο περιοχές.
 «Δηλαδή, σε εκείνο το σημείο βρίσκεται η περιοχή κατάδυσης της Αφρικής κάτω από το Αιγαίο και η περιοχή σύγκρουσης της Αδριατικής με την ηπειρωτική Ελλάδα, με αποτέλεσμα η Κεφαλονιά να "ενώνει" περιοχές με διαφορετικές γεωδυναμικές ιδιότητες.
 Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιάζει την υψηλότερη σεισμικότητα σε μια περιοχή που εκτείνεται από το Γιβραλτάρ και καταλήγει στην Ινδονησία» διευκρίνισε ο κ. Καρακώστας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου