Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Ξεκίνησε το Cape Ray με πλώρη για Μεσόγειο!!

Ξεκίνησε το Cape Ray με πλώρη για Μεσόγειο

Με μία βαρύγδουπη επιστολή από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανά χείρας, ξεκίνησαν το ταξίδι τους σήμερα οι 35 ναυτικοί που αποτελούν το πλήρωμα του Cape Ray, του αμερικανικού roro πλοίου που απέπλευσε από το λιμάνι Νόρφολκ με σκοπό να αποδομήσει μέσω υδρόλυσης τα επικίνδυνα χημικά του Άσαντ στη Μεσόγειο.

Τόσο το κείμενο της επιστολής και το ύφος της όσο και η βαρύτητα που δίνει στο "εθνικό καθήκον" επιτείνουν την ανησυχία για την αποστολή του Cape Ray στα δυτικά της Κρήτης.
Μεταφέρουμε την εννοιολογική μετάφραση της επιστολής:
΄"Όλοι στην Αμερική εύχονται να είστε καλά και η ιστορική αποστολή σας να στεφθεί με πλήρη επιτυχία. Είστε έτοιμοι να ολοκληρώσετε κάτι που κανείς ποτέ δεν έχει ξαναδοκιμάσει. Να καταστρέψετε στη θάλασσα ένα από τα μεγαλύτερα φορτία χημικών όπλων στον κόσμο, εγχείρημα που θα κάνει τον πλανήτη πιο ασφαλή. Όπως όλοι ξέρετε το έργο σας δεν θα είναι εύκολο. Οι μέρες που θα ακολουθήσουν θα είναι μεγάλες και το πρόγραμμα αυστηρό. Όμως η σκληρή δουλειά από μέρους σας, η προετοιμασία και η αφοσίωση θα κάνουν τη διαφορά.
Είστε έτοιμοι. Όλοι έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στον καθένα από σας. Αντιπροσωπεύετε την αφρόκρεμα του ναυτικού μας και αποτελείτε την  καλύτερη προβολή του έθνους μας, όχι μόνο λόγω της εμπειρίας και της δέσμευσής σας αλλά κυρίως λόγω της θέλησης σας να υπηρετήσετε το εθνικό καθήκον. Γι' αυτό θα είμαστε πάντα ευγνώμονες σε εσάς και τις οικογένειές σας. 
Εξ ονόματος της χώρας και του Αμερικανικού Λαού, σας εύχομαι καλή επιτυχία. Προσέξτε τους εαυτούς σας. Ο Θεός να σας ευλογεί όλους.
Με εκτίμηση
Τζάκ Χάγκελ
Εν τω μεταξύ όπως έγινε σήμερα γνωστό το πλοίο πέρα από το πλήρωμά του μεταφέρει και 65 χημικούς -ειδικοί Αμερικανοί Επιστήμονες της FDHS, ειδικής ομάδας ασφαλείας του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού- οι οποίοι θα έχουν στη διάρκεια του ταξιδιού στη διάθεσή τους ένα ουσιαστικά πλωτό εργαστήριο για να τελειοποιήσουν τις λεπτομέρειες του διεθνούς "πειράματος". Ο εκπρόσωπος; του Πενταγώνου Στηβ Γουώρεν δήλωσε πως το σχέδιο προβλέπει ότι το ταξίδι μέχρι το Ιταλικό λιμάνι Τάουρο Τζόγια, όπου θα γίνει η μεταφόρτωση των χημικών, θα διαρκέσει περίπου 2-3 εβδομάδες, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.
Στο πλοίο θα δουλεύουν επί 24ώρου βάσεως δύο μονάδες Υδρόλυσης και επί 90 συνολικά ημέρες, για να εξουδετερωθούν 700 τόνοι χημικών αερίων, που -κατά μία εκτίμηση των Γάλλων περιβαλλοντολόγων- θα αφήσουν 1,5 εκατομμύριο γαλόνια ή σχεδόν 6 εκατομμύρια λίτρα τοξικών αποβλήτων!
Σημειώνεται ότι η αποστολή καθυστέρησε όταν χθες παρουσιάστηκε πρόβλημα σε μία από τις δύο κύριες μηχανές του πλοίου, επιτείνοντας την ανησυχία για το αν το "παλιό σκαρί" του Cape Ray θα καταφέρει να φέρει σε πέρας μία τόσο επικίνδυνη αποστολή.
Το Cape Ray μεταφέρει δύο τεράστιες μηχανές υδρόλυσης, που κατ' ουσίαν -όπως έγινε γνωστό από Αμερικανικές πηγές θα αναμείξουν τα χημικά με ζεστό νερό και άλλες χημικές ουσίες για να αποδομηθεί η τοξικότητα του φορτίου μέσα σε έναν αντιδραστήρα τιτανίου, που σκοπό έχει να τα καταστήσει αδρανή.
ΠΗΓΗ  http://www.ekriti.gr/   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου