Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ -1953

Ενθυμού,ω Διαβάτα,
τρομεράν σεισμού φοβέραν
και ποτέ μη λησμονήσης
την φρικήν εκείνη μέραν
1867
Ιανουαρίου εις τάς 23,
οπότε κατεστράφη η άτυχής Πατρίς.

Υ.Γ. ΕΠΙΓΡΑΦΗ ΧΑΡΑΓΜΕΝΗ ΕΠΙ ΕΝΤΕΙΧΙΣΜΕΝΗΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΗΣ ΠΛΑΚΑΣ..ΣΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΠΙΤΙ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΕ ΟΡΘΙΟ ΣΤΟ ΛΗΞΟΥΡΙ,ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΗΝΙΑΤΑΔΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ..ΗΤΑΝ Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΤΕ ΣΥΜΦΟΡΑ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΣ ΤΟΥ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ  ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Το Αργοσόλι μετά τον σεισμό
12 Αυγούστου 1953: Καταστροφικός σεισμός πλήττει τα Επτάνησα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 871 άνθρωποι, να τραυματιστούν 1690 και να μείνουν άστεγοι 145.052.
ΖάκυνθοςΚεφαλονιά και Ιθάκη θα ισοπεδωθούν σχεδόν εξ ολοκλήρου. 

Το ιστορικό των σεισμών



Read more: http://www.kefalonitikanea.gr/2012/08/1953-video.html#ixzz2rdc1o4T6

Όταν τα 7,2 Ρίχτερ ισοπέδωσαν το νησί - 455 νεκροί και 2.412 τραυματίες


Ο ισχυρός σεισμός των 5,8 Ρίχτερ που ταρακούνησε την Κεφαλονιά και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε κτίσματα και περιουσίες, ξύπνησε στους κατοίκους του νησιού μνήμες του παρελθόντος.
Έχουν περάσει 61 χρόνια από την σεισμική δόνηση των 7,2 Ρίχτερ στις 12 Αυγούστου 1953, που ισοπέδωσε το νησί και χαρακτηρίστηκε ένας από τους καταστροφικότερους που έζησε ποτέ η χώρα.
Η πρώτη «προειδοποιητική» δόνηση έγινε την Κυριακή 9 Αυγούστου του 1953, με επίκεντρο τον Σταυρό της Ιθάκης και μέγεθος 6,4 Ρίχτερ.

Ακολούθησε ένας δεύτερος, μεγέθους 6,8 Ρίχτερ, στις 11 Αυγούστου ο οποίος συνοδεύτηκε από δέκα μετασεισμούς την ίδια μέρα, οι μεγαλύτεροι των οποίων ήταν 5,3 και 5,1 Ρίχτερ.
Την επόμενη αμέσως ημέρα, την Τετάρτη, 12 Αυγούστου του 1953 μια δόνηση μεγέθους 5,2 Ρίχτερ αποτέλεσε το προμήνυμα για την καταστροφή που θα επακολουθούσε.
Λίγες ώρες αργότερα οι κάτοικοι του νησιού αλλά και τον Επτανήσων γενικότερα θα βίωναν την μήνιν του Εγκέλαδου που χτύπησε με 7,2 Ρίχτερ.
Ο σεισμός αυτός ήταν ένας απότους μεγαλύτερους και καταστροφικότερους που έζησε ποτέ η Κεφαλονιά, μια παραδοσιακά σεισμογενής περιοχή, αλλά και όλη η Ελλάδα.
Η Κεφαλονιά, η Ζάκυνθος και η Ιθάκη, που είχαν ήδη υποστεί σοβαρές ζημιές από τους προηγούμενους σεισμούς ισοπεδώθηκαν. Τα στοιχεία είναι σοκαριστικά: 27.659 από τις 33.000 οικοδομές κατέρρευσαν, 467 μόνο σώθηκαν (κυρίως στη βόρεια Κεφαλονιά, στην περιοχή της Ερίσου), ενώ οι υπόλοιπες υπέστησαν σοβαρές ή ελαφρύτερες ζημιές.
Στη Ζάκυνθο, την καταστροφή συμπλήρωσε η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην πρωτεύουσα του νησιού. Ο  συνολικός αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 455, των αγνοουμένων σε 21 και των τραυματιών σε 2.412.
Αυτό που ακολούθησε θύμισε σε πολλούς την μικρασιατική καταστροφή. Χιλιάδες κάτοικοι έσπευσαν να διαφύγουν τρομοκρατημένοι από τα Επτάνησα προς την ηπειρωτική Ελλάδα με κάθε μέσο, πρόσφυγες στην ίδια τους την χώρα. Παρά την απαγόρευση της τότε κυβέρνησης για εγκατάλειψη των νησιών, η οποία φοβόταν την ερήμωση, οι κάτοικοι δεν μπορούσαν να ζουν υπό το φόβο ενός νέου σεισμού που θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή τους.
Στην τραγωδία που ζούσε τότε η περιοχή έσπευσαν να προσφέρουν τη βοήθειά τους οι ευρωπαϊκές χώρες, καθώς το ελληνικό κράτος αδυνατούσε να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου