ΜΕΛΙ.
Κύριε Διευθυντή, έφτασε η εποχή για τη συγκομιδή του αγνού και φημισμένου
μελιού της Κεφαλονιάς, απ τους τίμιους μελισσοτρόφους μας που με ιδρώτα και αντίξοες
καιρικές συνθήκες το παράγουν. Συνήθως η παραγωγή στο νησί μας είναι
φτωχή σε ποσότητα αλλά πλούσια σε ποιότητα όπως όλοι γνωρίζουν. Η παραγωγή γενικά στηρίζεται στα άφθονα
αρωματικά φυτά που στολίζουν το
νησί μας , και ειδικά στο θυμάρι που αρωματίζει ολοκληρωτικά με τη πληθώρα του ορισμένες περιοχές. Σ αυτό το
σπάνιο νέκταρ προστίθεται και το
μέλι της ελάτης με την ειδική γεύση που ικανοποιεί αρκετούς ανθρώπους αλλά και
αυτό δεν παράγεται σε μεγάλες ποσότητες κάθε χρόνο.
Ειδικά η φετινή παραγωγή
είναι φτωχή και για τους τίμιους μελισσοτρόφους που παράγουν το αγνό μέλι, η
επιβίωσή τους θα είναι δύσκολη. Όλα αυτά που αναφέρω είναι γνωστά . Εκείνα
που είναι λιγότερα γνωστά και επιβαρύνουν τη κατάσταση των μελισσοτρόφων είναι η μεγάλη προσφορά σε πολύ χαμηλή τιμή, «ομοιωμάτων »
μελιού από συνήθως ξένους ψευτομελισσοτρόφους,
που τα παρουσιάζουν ως γνήσια θυμαρίσια
μέλια. Άλλη απάτη , από λίγους, όπως λέγεται, ανέντιμους, συντελείται με τη
συνεχή τροφοδότηση των μελισσών με φθηνά και αγνώστου ποιότητος σιρόπια, κυρίως τους παραγωγικούς ανοιξιάτικους μήνες. ΟΙ μικροαπατεώνες είναι λίγοι αλλά
δυστυχώς προσφέρουν μεγάλες ποσότητες διαφόρων ομοιωμάτων μελιού, αλλά όχι
μέλι. Σ αυτά συμπεριλαμβάνονται και κινεζικά χημικά κατασκευάσματα αγνώστου
ποιότητας. Πιστεύω ότι είναι καιρός να σταματήσουμε την απάτη, να
προστατεύσουμε τη ποιότητα και το όνομα του κεφαλλονίτικου μελιού
και ακόμη να βοηθήσουμε τους
αγνούς και ακούραστους μελισσοτρόφους μας να συνεχίσουν να παράγουν το θεϊκό
νέκταρ, το μέλι μας που πάντα γλυκαίνει
τη ζωή μας.
Γιώργος Μαλλιαρές, Πόρος 20 Ιουλίου 2014.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου