Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ ΤΙ ΤΡΩΤΕ

ENHMΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΓΝΩΣΗ ΠΑΝΟΡΑΜΑ


Εαν τρώτε μεγάλες ποσότητες συσκευασμένων τροφών, εισάγετε στον οργανισμό σας μεγάλες ποσότητες από πρόσθετα, πολλά από τα οποία μπορούν να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στην υγεία σας. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 90% της διατροφής των περισσότερων Αμερικανών αποτελείται από συσκευασμένες τροφές, και αναμφίβολα αυτό είναι μια από τις βασικότερες αιτίες της κακής υγείας των κατοίκων των ΗΠΑ. Φυσικά και οι Έλληνες τις τελευταίες δεκαετίες καταναλώνουμε πολλά πρόσθετα. Ας δούμε τι μπορεί να προκαλέσουν τα διάφορα πρόσθετα τροφίμων στην υγεία σας:


Καρκίνος: Πρόσθετα που συνδέονται με τον καρκίνο – η βουτυροϋδροξυανισόλη (BHA), το βουτυλιωμένο υδροξυτολουόλιο (BHT), ο γαλλικός προπυλεστέρας (propyl gallate), τα transλιπαρά (υδρογονωμένα φυτικά έλαια), η ασπαρτάμη, το βρωμικό κάλιο (potassium bromate) και άλλα πολλά – βρίσκονται σε αμέτρητα προϊόντα, από αρτοπαρασκευάσματα φούρνου και τσίχλες μέχρι βάση σούπας κοτόπουλου, δημητριακά, παρασκευάσματα κρεάτων, φυτικά έλαια και πατατάκια. Αν ακολουθείτε μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένες τροφές, τότε εκθέτετε τον εαυτό σας σε καρκινογόνες τοξίνες σε κάθε γεύμα.

Διαταραχές ορμονών: Μια ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Chemical Research inToxicology βρήκε 31 τροφικά πρόσθετα που μιμούνται τα οιστρογόνα κατά τη διάρκεια της έρευνας των επιστημόνων που διεξήγαγαν τη μελέτη (1). Αυτά περιλαμβάνουν τον γαλλικό προπυλεστέρα (propyl gallate), ένα συντηρητικό που χρησιμοποιείται για την αποτροπή της καταστροφής των λιπών, και την 4 χεξυλορεσορκινόλη (4-hexylresorcinol), που χρησιμοποιείται για την αποτροπή του αποχρωματισμού των γαρίδων και άλλων οστρακοειδών. Χημικά με επιδράσεις σαν τα οιστρογόνα, γνωστά ως ξενοοιστρογόνα, έχουν συνδεθεί με μια ποικιλία προβλημάτων υγείας στους ανθρώπους, όπως μειωμένους αριθμούς σπέρματος και αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.

Προβλήματα συμπεριφοράς: Μια προσεκτικά σχεδιασμένη, ελεγχόμενη, διπλή-τυφλή, ελεγχόμενη με placebo μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet συμπέρανε ότι μια ποικιλία συχνών τροφικών βαφών και το συντηρητικό βενζοϊκό νάτριο (sodium benzoate) – που βρίσκεται σε πολλά αναψυκτικά, χυμούς φρούτων και σάλτσες για σαλάτες (dressings) – κάνουν μερικά παιδιά πιο υπερδραστήρια και με ελλειμματική προσοχή.

Χαμηλότερο IQ: Μια μελέτη του Lancet βρήκε ότι οι βαφές τροφίμων με αριθμό Ε , όπως η τατραζίνη (tatrazine) (Ε102), ερυθρό κοχενόλης (ponceau 4R) (Ε124), κιτρινοπορτοκαλί FCF(sunset yellow) (E110), αζορουμπίνη/καρμοϊζίνη (carmoisine) (E122), κίτρινη κινολίνη (quinolone yellow) (E104) και κόκκινο τροφίμων 17 (allura red AC) (E129) προκαλούν τόση ζημιά στον εγκέφαλο των παιδιών όσο ο μόλυβδος, συντελώντας σε σημαντική μείωση τουIQ.
Τα «Ε» χρησιμοποιούνται νόμιμα από τους κατασκευαστές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι όλα απολύτως ασφαλή για τον οργανισμό. Απλώς «υποθέτουμε» πως δεν βλάπτουν άμεσα, εφόσον δεν καταναλώνονται σε υπερβολικές ποσότητες! Πολλά πρόσθετα έχουν αποσυρθεί οριστικά. Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων απαγόρευσε τη χρωστική Ε128 (ερυθρό 2G), η οποία κρίθηκε ύποπτη για καρκινογενέσεις. Σε πολλές χώρες επιτρέπονται ουσίες που σε άλλες είναι απαγορευμένες. Όμως μέχρι ένα πρόσθετο να κριθεί τελεσίδικα επιβλαβές και να αποσυρθεί, έχει ήδη καταναλωθεί για χρόνια. Πόσα ακόμα καταναλώνουμε χωρίς επαρκή γνώση για τις συνέπειες στην υγεία μας;

Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου