Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

Το ιερό του Αινήιου Δία




Το Μεγάλο Βουνό είναι μαγικό κάθε εποχή. Αν και σε έγγραφο του 1420 υπάρχει ως "Έλατος" , εντούτοις ο Στράβων τον αναφέρει ως "Αίνο" . Επίσης στον κώδικα της Λαυρεντιανής βιβλιοθήκης υπάρχει μνεία για το ιερό του Αινήιου Δία (έτσι είναι το σωστό σύμφωνα με τον καθηγητή Ν. Μαραγκάκη και όχι Αινήσιου.) Να συμπληρώσω ότι οι Ενετοί το αποκαλούσαν " Monte Nero" όπως γράφει και ο Παρτς. Η φωτογραφία είναι του Μάκη Πετράτου.

3 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ονομασία Αίνος κατά τη γνώμη μου μάλλον προέρχεται από τον Μεσοποτάμιο θεό Αννού ή Αν.
    Δεν είμαι βέβαια Μαραγκάκης αλλά δε βλέπω να υπάρχει και ουσιώδης διαφορά μεταξύ Αινήιου και Αινήσιου τουλάχιστο όσον αφορά την έννοια.
    Με την ονομασία Αινήσιος δε, ίσως να επεξηγείται και το επίθετο Πρωναινήσιος – Πρωνήσιος – Πρώνησος που μεταφράζεται σαν Πρων του Αίνου – Αινήσιου βουνού, εκτός και αν αρέσει σαν ονομασία του ανύπαρκτου κατά τον Όμηρο γιού του Κέφαλου Πρόνησου, χα χα.
    Γιατί Πρώνοι (εκ του πρων), σημαίνει στην ουσία η απόληξη εν είδει ακρωτηρίου, βουνού προς τη θάλασσα.

    Για αυτό και οι Πρώνοι ή Πρώννοι (να και τα δύο (ν) του θεού Αννού), πρέπει να γράφονται κατά τη γνώμη μου με ωμέγα (ω).
    Πες – πες πάλε στους Φοίνικες καταλήξαμε!!!

    www.portoassos.gr/διας-αινισιος-αινος/#more-1118

    Χα χα χα.


    Σπ. Ρόκκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. το Νηριτον δεν βλεπω πουθενα,, το Αινηιου, βγαινει και εκ του ορους Νηιον, και το Αινησιου,,ισως και απο το εκ -νησιου,, (Νησιωτης) εξαλου λογα νησια εχουν δρυμο χαχα! ειναι περιεργο το νησι μας οποτε μπορουμε να κανουμε πολλα λεξοπαιχνιδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή