Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

ΑΣ ΠΙΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Στην ''ασημένια τροχιά'' του φεγγαριού!

Η προσφιλής σε ποιητές και λογοτέχνες, έκφραση ''ασημένιο φεγγάρι'' φαίνεται ότι ανταποκρίνεται πλήρως στην...



 πραγματικότητα, καθώς επιστήμονες της NASA, ανακάλυψαν ότι το έδαφος του φεγγαριού είναι πλούσιο σε διάφορα στοιχεία, ακόμα και σε άργυρο (ασήμι)!

 Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές του Κέντρου Ames της NASA υπό τον Άντονι Κολαπρέτε και του πανεπιστημίου Μπράουν των ΗΠΑ υπό τον πλανητικό γεωλόγο, Πίτερ Σουλτς, μελέτησαν για λογαριασμό της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας, μελέτησαν περίπου 155 κιλά από σωματίδια σεληνιακής σκόνης.

Η σκόνη αυτή, εκτοξεύτηκε ψηλά όταν, πριν από περίπου ένα χρόνο, το διαστημικό όχημα LCROSS της NASA, έκανε σκοπίμως ελεγχόμενη πρόσκρουση στην επιφάνεια του δορυφόρου με ταχύτητα 9.000 χλμ. την ώρα, σε ένα σκιερό κρατήρα, όπου δεν είχε πέσει το φως του ήλιου επί δισεκατομμύρια χρόνια.

Αναλύοντας τα δεδομένα που προέκυψαν, από τον πειραματικό ''βομβαρδισμό'', οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το έδαφος του φεγγαριού στους πόλους του, εκτός από μεγάλη ποσότητα παγωμένου νερού, περιλαμβάνει ένα πολύπλοκο μίγμα διαφόρων χημικών στοιχείων.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται το υδρογόνο, ο άργυρος, ο υδράργυρος , η αμμωνία, το υδροξύλιο, το μονοξείδιο και το διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο και το ελεύθερονάτριο.

Οι επιστήμονες, ανέφεραν ότι σε ένα μόνο κρατήρα της Σελήνης ανακαλύφθηκαν όλα αυτά τα χημικά στοιχεία, ανατρέποντας ουσιαστικά την μέχρι τώρα εικόνα για την γεωλογική και χημική ''φτώχεια'' της Σελήνης.

''Αυτό το μέρος μοιάζει με θησαυροφυλάκιο στοιχείων, γεμάτο συστατικά που έχουν απελευθερωθεί σε όλη τη Σελήνη'', δήλωσε ο Σουλτς.

Όπως υπενθύμισε, οι αστροναύτες των αποστολών ''Απόλλων'', που περπάτησαν στο φεγγάρι πριν από δεκαετίες, είχαν βρει όχι μόνο ίχνη αργύρου αλλά και χρυσού, στην πλευρά του δορυφόρου, που αντικρίζει μόνιμα τη Γη.

Η νέα ανακάλυψη, όμως, που έγινε στους πόλους, δηλαδή στη μόνιμα σκοτεινή πλευρά, δείχνει ότι το ασήμι είναι εξαπλωμένο παντού.

Από την πλευρά του, ο ελληνικής καταγωγής επιστήμονας, Πολ Σπουδής του Σεληνιακού και Πλανητικού Ινστιτούτου της NASA στο Χιούστον εμφανίστηκε επιφυλακτικός για την ανακάλυψη αργύρου.

''Χρειαζόμαστε μια αποστολή με όχημα ρόβερ στη σεληνιακή επιφάνεια. Θέλω να δω επιτόπιες μετρήσεις πριν το πιστέψω πράγματι.'' σημείωσε.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι στους πόλους, κάτω από το μόνιμα παγωμένο επιφανειακό στρώμα, μπορεί να υπάρχουν πολλά δισεκατομμύρια λίτρα νερού, τα οποία θα αποτελέσουν πολύτιμο πόρο για την υποστήριξη μελλοντικών επανδρωμένων αποστολών στη Σελήνη.



contra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου