Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

ΠΑΛΙΕΣ ΦΩΤΟ ΠΟΡΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Η Κεφαλονιά κατοικήθηκε στην 10η χιλιετία π.Χ. Ήταν χωρισμένη σε 4 αυτόνομες δημοκρατίες, την «Κεφαλληνιακή Τετράπολη» (Σάμη, Κράνη, Πάλλη, Πρόννοι). Οι Πρόννοι καταλάμβαναν το νότιο-ανατολικό τμήμα του νησιού. Σύμφωνα με τον ιστοριογράφο Πολύβιο, ο Πόρος πρέπει να ήταν λιμάνι της δυσπόρθητης πόλης των Πρόννων που βρίσκονταν στον λόφο πάνω από το σημερινό χωριό Πάστρα.Ο Πόρος το 1953
   Πρόσφατες ανακαλύψεις από αρχαιολογικές ανασκαφές που έγιναν στο σπήλαιο «Δράκαινα» του Πόρου πιστοποιούν εγκατάσταση ανθρώπων στην περιοχή 6000 χρόνια π.Χ. Η σπηλιά της «Δράκαινας» μας δίνει ιστορικά στοιχεία για τους κατοίκους της περιοχής μέχρι τον 2ο αιώνα π.Χ.. Το σπήλαιο την εποχή αυτή χρησιμοποιήθηκε σαν ιερό.
   Κατά τη Μυκηναϊκή εποχή η ευρύτερη περιοχή του Πόρου κατοικείται. Υπάρχει αξιόλογος πολιτισμός και πλούσια εμπορική δραστηριότητα λόγω της γεωγραφικής του θέσης, απέναντι από τη Στερεά Ελλάδα. Πλούσια ιστορικά στοιχεία για αυτήν την περίοδο μας δίνει ο θολωτός βασιλικός μυκηναϊκός τάφος των Τζαννάτων. Βάσιμες αρχαιολογικές ενδείξεις οδηγούν πολλούς αρχαιολόγους στην ταύτιση της περιοχής μας με εκείνης του Οδυσσέα. Πολλοί δε ισχυρίζονται ότι ο βασιλιάς για τον οποίον φτιάχτηκε ο τάφος είναι ο Οδυσσέας αφού και χρονολογικά συμπίπτει.
   Ο Πόρος ακολουθώντας την ιστορία της Κεφαλονιάς γνώρισε τους κατακτητές: Ρωμαίους, Φράγκους, Ενετούς, Ιταλούς, Γάλους Ρώσους και τέλος τους Άγγλους ως το 1864 που η Κεφαλονιά ενώθηκε με την υπόλοιπη Ελλάδα. Μάλιστα το 1864 ονομάστηκε Νέα Μάλτα όταν κατοικήθηκε από Μαλτέζους που έφερε ο τότε Άγγλος διοικητής του νησιού Νάπιερ. Ο Πόρος σήμεραΜετά τη διάλυση του αγροτικού οικισμού των Μαλτέζων του Πόρου και της Αγίας Ειρήνης μέχρι το 1953 ο Πόρος παραμένει ένα έρημο παραθαλάσσιο κομμάτι της Κεφαλονιάς που οι κάτοικοι των γύρω περιοχών κυρίως των Αννινάτων και Ασπρογέρακα καλλιεργούν λαχανικά και σταφίδες. Μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1953 το ελληνικό κράτος με πρωτοβουλία του βουλευτή Κεφαλληνίας Μεταξά, που κατάγεται από την περιοχή, ο Πόρος επιλέγεται λόγω της ομορφιάς του να γίνει η κωμόπολη της περιοχής. Η αγροτική έκταση της σταφίδας απαλλοτριώνεται, ρυμοτομείται και διανέμονται οικόπεδα στους κατοίκους των γύρω κατεστραμμένων χωριών για να χτίσουν τα καινούρια τους αντισεισμικά σπίτια. Έτσι προήρθε ο σημερινός Πόρος.
   Όμορφο τουριστικό χωριό, δίπλα στη θάλασσα με 1500 κατοίκους και με Αστυνομία, Τράπεζα, Ταχυδρομείο, ΙΚΑ, Δημοτικό Σχολείο, πολλά καταστήματα και άφθονα ξενοδοχεία.
   Το 1979 κατασκευάζεται μικρό λιμανάκι στην απόμερη γωνιά του Πόρου και συνδέεται ατμοπλοϊκά ο Πόρος με την Κυλλήνη του Ν. Ηλείας. Σήμερα το λιμάνι του Πόρου είναι μια από κυριότερες εισόδους της Κεφαλονιάς. ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ    ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ   ΠΑΛΙΕΣ  ΚΑΙ  ΝΕΕΣ ΦΩΤΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ!!!!     ΣΑΣ  ΤΟ ΠΡΩΤΕΙΝΩ, ΑΞΙΖΟΥΝ ΠΟΛΛΑ!
Βεατρίκη Γαβριελάτου 

Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου