Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Ποιοι Δήμοι απειλούνται με χρεοκοπία

Θύελλα αντιδράσεων (ακόμα και σε κυβερνητικά χείλη ενόψει εκλογών) ξεσήκωσαν οι προτάσεις του προέδρου της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλου.


Μίλησε για περικοπές στα ΚΑΠΗ (όπως εκδρομές και δωρεάν διακοπές για μια 5ετία), κλείσιμο δημοτικών ΜΜΕ και συγχώνευση καναλιών της δημόσιας τηλεόρασης με εκατοντάδες δημοσιογράφους, τεχνικούς, διοικητικούς που εργάζονται εκεί, περικοπές στα ΤΕΙ, αύξηση εισιτηρίων του ΟΑΣΑ, μέχρι και μείωση των δαπανών για τη μεταφορά των μαθητών στην περιφέρεια.


Μερικά από αυτά αποτελούν δείγμα τι σημαίνει χρεοκοπημένοι δήμοι, εγκλωβισμένοι στη θηλιά του τραπεζικού δανεισμού εξαιτίας των περικοπών. 'Η αλλιώς της στάσης πληρωμών που κήρυξε το δημόσιο στην τοπική αυτοδιοίκηση (όπως και στις συγκοινωνίες), προκειμένου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του στους κερδοσκόπους-δανειστές του.
Οι ειδήσεις για τα κλεισίματα παιδικών, βρεφονηπιακών, σταθμών (ή έστω για το χαράτσι στην εξυπηρέτηση χιλιάδων οικογενειών), μαζί με τα χρέη που πνίγουν τους δήμους, το ψαλίδισμα στους υπαλλήλους και τη διάλυση υπηρεσιών που αφορούν τη ζωή των ανθρώπων στις γειτονιές, έχουν την τιμητική τους ενόψει των δημοτικών εκλογών. 

Ο δανεισμός των δήμων και των περιφερειών αναμένεται να φτάσει στο ιστορικό ρεκόρ του σχεδόν 1,3 τρισ ευρώ, σύμφωνα με την εταιρεία αξιολόγησης Standard & Poor΄s (S&P).
Χρεοκοπημένοι δήμοι και περιφέρειες


Οι δήμοι και στην Ελλάδα είναι βουτηγμένοι στα χρέη. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, οι συνολικές τραπεζικές υποχρεώσεις των δήμων ανέρχονται στα 1,7 δισ. ευρώ, και τα χρέη προς τρίτους σε 1 δισ. ευρώ.


Στη δεκάδα των πιο υπερχρεωμένων δήμων εξαιτίας παλαιών κυρίως δανείων εμφανίζονται κατά σειρά:


Ο Πειραιάς με 131 εκατομμύρια ευρώ, η Αθήνα με 130 εκατ. ευρώ, η Θεσσαλονίκη με 75 εκατ. ευρώ, το Μενίδι με 55 εκατ. ευρώ, το Μαρούσι με 52 εκατ. ευρώ, ο Ασπρόπυργος και η Ρόδος με 41 εκατ. ευρώ, η Νίκαια Αττικής με 40 εκατ. ευρώ, το Περιστέρι με 38 εκατ. ευρώ και τα Γιάννενα με 32 εκατ. ευρώ.


Στις αρχές του καλοκαιριού, το υπ. Εσωτερικών, μετά την προειδοποίηση του δήμου Πειραιά ότι θα σταματήσει λόγω των χρεών του τη μισθοδοσία των υπαλλήλων του, έδωσε τη δυνατότητα στους υπερχρεωμένους δήμους να δανειστούν από το Ταμείο Παρακαταθηκών ως το τέλος του χρόνου αποκλειστικά και μόνο για να εξοφλήσουν μέρος των τοκοχρεολυτικών δόσεων των δανείων τους προς τράπεζες.



Διαβάστε περισσότερα: 24ωρο: Ποιοι Δήμοι απειλούνται με χρεοκοπία http://24wro.blogspot.com/2010/10/blog-post_40.html#ixzz13fGVrjtq


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου