Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

«Εσκασε» η «βόμβα» των σκουπιδιών!

Έσκασε” χθες, λίγο μετά το μεσημέρι, η βραδυφλεγής “βόμβα” των σκουπιδιών μετά την ανακοίνωση της καταδικαστικής για την Ελλάδα απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ στο Σκοπό.
Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται πως οι ελληνικές Αρχές δεν έχουν συμμορφωθεί παρά το γεγονός ότι από το 1999 έχουν διενεργηθεί περισσότερες από 10 αυτοψίες που διαπίστωναν το πρόβλημα.

Αναφέρεται επίσης πως οι ελληνικές Αρχές ανέχονται τη συνέχιση της λειτουργίας ενός ήδη υπερ-κορεσμένου ΧΥΤΑ και δεν έχουν λάβει τα αναγκαία μέτρα για την εύρεση λύσης και τη μεταφορά του σε άλλη περιοχή. Αντιθέτως, επέκτειναν τη λειτουργία του ΧΥΤΑ μέχρι το τέλος του 2015, χωρίς να προχωρήσουν σε εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Ειδική αναφορά γίνεται και στο γεγονός πως επί σειρά ετών λειτουργεί κατά παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας μέσα σε περιοχή Natura. Δίπλα σε μία ιδιαίτερα σημαντική περιοχή για την ωοτοκία της απειλούμενης και προστατευόμενης χελώνας Caretta-Caretta.
Επίσης, ότι ο ΧΥΤΑ έχει επανειλημμένως προκαλέσει προβλήματα, καθώς συχνά λόγω των βροχοπτώσεων μεγάλοι όγκοι απορριμμάτων καταρρέουν, ενώ υγρά λύματα καταλήγουν στο κόλπο του Λαγανά, μέσα στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου. Η παραπομπή στο ευρωδικαστήριο έγινε το 2012 και η καταδικαστική απόφαση ήρθε δυο χρόνια μετά.
Ο χρόνος έτρεξε και οι αρμόδιοι πολιτικοί φορείς με τις ενέργειές τους δεν στάθηκαν ικανές να τον σταματήσουν. Η σύσταση του αρμόδιου για το περιβάλλον Επιτρόπου κ. Γιάνες Ποτότσνικ, ήταν είτε να κλείσει ο χώρος υγειονομικής ταφής, είτε να ευθυγραμμισθεί με τη νομοθεσία της ΕΕ για τα απόβλητα. Επειδή τίποτα από αυτά δεν πραγματοποιήθηκε καθώς πολιτικές σκοπιμότητες δεν αξιοποίησαν έτοιμες μελέτες για νέο χώρο, η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ. Ελπίζουμε οι πολιτικοί και ηθικοί υπαίτιοι να απολογηθούν σε όλους εμάς που θα καλούμαστε να πληρώνουμε σε καθημερινή βάση πρόστιμο.

Έρχεται το πρόστιμο
Το Ευρωδικαστήριο περιορίστηκε, σε πρώτη φάση, απλά και μόνο στην έκδοση της καταδικαστικής απόφασης. Η επιβολή και επιμέτρηση προστίμου θα έρθει σε δεύτερο χρόνο που προσδιορίζεται στις αρχές του Σεπτέμβρη. Στο μεσοδιάστημα, και μέχρι τις 18 Αυγούστου, παρέχεται η δυνατότητα στα υπουργεία Εξωτερικών και Περιβάλλοντος να ασκήσουν έφεση παραθέτοντας τις ενέργειες που έχουν γίνει και να πείσουν τους δικαστές ότι έχουν ληφθεί μέτρα και εφαρμοστεί λύσεις που δεν δικαιολογούν την επιβολή προστίμων. Το “κοστούμι” ανέρχεται στις 30.000€ την ημέρα και το χειρότερο είναι ότι οι δημότες θα κληθούν να πληρώσουν για κάτι που δεν ευθύνονται.

Οι πρώτες αντιδράσεις
Στ. Κοντονής: “Να βρεθεί άμεσα ουσιαστική λύση”
“Η καταδίκη της χώρας για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ στο Σκοπο αποδεικνύει τον επιπόλαιο και ανεύθυνο τρόπο που από το 1999 λειτούργησαν όχι μόνο οι τοπικές αρχές αλλά κυρίως οι κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ και της ΝΔ που αντί να ενσκήψουν στο πρόβλημα και να δώσουν ολοκληρωμένη λύση, προτίμησαν επι 15 χρόνια την συνέχιση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ στο Σκοπό, μεταβάλλοντάς τον σε ανεξέλεγκτη χωματερή.
Ο ΣΎΡΙΖΑ από το 2007 όταν δημοσιοποιήθηκε το πρόβλημα είχε ζητήσει την εφαρμογή προγράμματος πλήρους και ολοκληρωμένης διαχείρισης με εκτεταμένη ανακύκλωση και επεξεργασία απορριμμάτων και ταυτόχρονα το άμεσο κλείσιμο του ΧΥΤΑ. Δυστυχώς όχι μόνο δεν εισακούστηκε από Κυβέρνηση και από τους καποδιστριακούς δημάρχους αλλά επιπρόσθετα η σημερινή αποχωρούσα δημοτική αρχή αποπειράθηκε στη δημιουργία νέου ΧΥΤΑ – χωματερή στο Βραχίωνα και στη συνέχεια επέλεξε τη μη οικονομικά βιώσιμη και καταστροφική λύση της δημιουργίας ΧΥΤΥ στην ίδια θέση. Να “αξιοποιήσει” τα οικόπεδα του Λίβα με σύμφωνη γνώμη της σημερινής Κυβέρνησης ΝΔ και ΠαΣοΚ.
Εύχομαι η απόφαση να αποτελέσει την αρχή ώστε με νηφάλιο τρόπο, εμπιστοσύνη στην επιστημονική κοινότητα και όχι στους ιδιοκτήτες των οικοπέδων αλλά και τους ανίκανους και ιδιοτελείς τοπικούς άρχοντες, να μετατρέψουν ένα σοβαρό πρόβλημα που ταλανίζει επι χρόνια και προσβάλει τον πολιτισμό μας, βρίσκοντας λύση που δεν είναι άλλη από την ολοκληρωμένη διαχείριση και εκτεταμένη ανακύκλωση. Η νέα δημοτική αρχή έχει υποχρέωση και καθήκον να κινηθεί πάνω σε αυτό τον άξονα για την αποφυγή επιβολής προστίμων”.

Π. Κολοκοτσάς: “Θα ταξιδέψω μέχρι την Ευρώπη”
“Παρέλαβα από την απερχόμενη δημοτική αρχή μια “βόμβα”. Λυπάμαι που δεν φρόντισαν τα προηγούμενα 3,5 χρόνια να κάνουν τις ενέργειες εκείνες που δεν θα μας είχαν οδηγήσει στη σημερινή καταδικαστική απόφαση. Πρέπει να βρεθεί ουσιαστική λύση. Βρίσκομαι σε επαφή με άλλους δήμους ώστε εάν χρειαστεί να μεταφέρουμε τα σκουπίδια μας εκτός νησιού. Δεν είναι σωστό να κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες το πρόστιμο που θα μετακυλήσει στο δήμο. Δεν φταίνε αυτοί. Είμαι διατεθειμένος να φτάσω μέχρι την Ευρώπη”.

Ανδρ. Ξένος: “Ουδέν σχόλιο”
Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ανδρέας Ξένος αφενός δήλωσε άγνοια αφετέρου δεν θέλησε να κάνει καμία τοποθέτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου