Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Τεχνικές συμβουλές προς επίδοξο πατατοκαλλιεργητή



Αργοστόλι,  48/15.1.2014

                                                                                                               Δελτίο Τύπου

Λόγω της σπουδαιότητας της πατατοκαλλιέργειας για τον τόπο μας,  ο Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός  παρέχει τις αναγκαίες πληροφορίες στους Κεφαλλονίτες και Θιακούς πατατοκαλλιεργητές ώστε να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις και να διατηρήσουν τη  ποιότητα των πατατών τους σε ψηλά επίπεδα, αντιμετωπίζοντας έτσι αποτελεσματικά την πίεση του ανταγωνισμού από πατάτες άλλων χωρών.

Καθ’ όλη την διάρκεια της αποθήκευσης και προβλάστησης του πατατόσπορου φροντίζουμε να τον καλύψουμε για να μην πάθει ζημιά. Μην ξεχνάτε ότι η καλύτερη παραγωγή πατάτας επιτυγχάνεται σε περιοχές σχετικά δροσερές με ομοιόμορφη θερμοκρασία κατά την περίοδο της καλλιέργειας και με μέτριες έως συχνές βροχοπτώσεις.

Αν και οι πατάτες μπορούν να καλλιεργηθούν σε ποικιλία εδαφών, οι πιο καλές αποδόσεις λαμβάνονται από εδάφη αμμοπηλώδη και αμμοαργιλώδη.
Για να εξασφαλισθεί γρήγορη και κανονική ανάπτυξη της πατατοφυτείας, ο σπόρος τοποθετείται σε ευνοϊκό περιβάλλον. Το έδαφος πρέπει να είναι σχετικά ψιλοχωματισμένο, να έχει κανονική υγρασία δίχως να υπάρχουν μεγάλοι σβόλοι. Αν το έδαφος είναι πολύ στεγνό, τότε γίνεται ένα πότισμα του χωραφιού με περιστροφικές τσάπες πριν την καλλιέργεια και ακολουθεί η φύτευση.
Συνιστάται ο πατατόσπορος να φυτεύεται ολόκληρος και να μην κόβεται. Η καλύτερη πρακτική φυτέματος που δημιουργεί άριστες συνθήκες εδαφικής υγρασίας και οξυγόνου στο ριζόστρωμα και στο πατατόσπορο με μικρό ποσοστό σκάρτων πατατών (πράσινων κλπ), είναι η φύτευση του σπόρου ξέβαθα (περίπου 15 εκατ.) και η διενέργεια συμπληρωματικού παραχώματος λίγο πριν την εμφάνιση των φυτών στην επιφάνεια του εδάφους (φύτρωμα).
Η εκλογή της πιο κατάλληλης απόστασης στο φύτευμα του πατατόσπορου συμβάλλει όχι μόνο στην αύξηση της ποσότητας, αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας της παραγωγής. Η απόσταση μεταξύ των γραμμών συνήθως είναι 60-65 εκατ.
Η ποσότητα των θρεπτικών στοιχείων που χρειάζεται μια πατατοφυτεία είναι ανάλογη με την ποσότητα παραγωγής και με την πρωιμότητα της ποικιλίας. Όσο μεγαλύτερη είναι η βλαστική περίοδος και όσο πιο μεγάλη είναι η παραγωγή, τόσο μεγαλύτερες είναι οι ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία. Ψηλές αζωτούχες λιπάνσεις συμβάλλουν στη δημιουργία πολύ μεγάλων κονδύλων με πολύ νερό και χαμηλή ξηρά ουσία, πράγμα που τις καθιστά ευαίσθητες στη μεταφορά και αποθήκευση τους.  Με επιφανειακές αζωτούχες λιπάνσεις, ειδικά κατά τη χειμερινή εσοδεία, αυξάνονται τα επίπεδα των «νιτρικών αλάτων» στους κονδύλους. Συστήνεται το Άζωτο μαζί με το Φώσφορο και το Κάλι, να ενσωματώνονται στο έδαφος κατά την φύτευση.
Με την προμήθεια πιστοποιημένου σπόρου πατάτας από τον Ενιαίο Αγροτικό Συνεταιρισμό έχετε στα σίγουρα πιο γρήγορη βλάστηση στο χωράφι, με λιγότερα φυτοπαθολογικά προβλήματα, μια ομοιόμορφη φυτεία χωρίς κενά, ψηλή και καλύτερης ποιότητας παραγωγή.
Από τον Ενιαίο Αγροτικό Συνεταιρισμό Κεφαλληνίας & Ιθάκης
Φώτο Αβρααμ , από παλιά σατηρική ανάρτηση 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου