Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΑΝΤΩΝΗ ΒΑΣΙΛΑΚΗ!




Σε αυτό το επεισόδιο η περιήγηση γίνεται στο δαιδαλώδες Ανάκτορο της ΚΝΩΣΟΥ, το οποίο…
YOUTUBE.COM
Σαν σήμερα πριν απο 116 χρόνια ο Έβανς άρχισε τις μεγάλες ανασκαφές στην Κνωσό. Μια νέα εποχή στην ιστορία της Κρήτης μόλις είχε αρχίσει, αφού μόλις το 1898 είχε δημιουργηθεί η Κρητική Πολιτεία. Με τις ανασκαφες του Έβανς δημιουργήθηκε μια νέα επιστήμη, η Μινωικη Αρχαιολογία, της οποιας τη μεθοδο, τη χρονολογια και την ερμηνεια καθορισε ο ιδιος σε μεγαλο βαθμό. Ο Εβανς φρόντισε, όσο ζούσε, παραλληλα με τη μνημειωδη "δημοσιευση" σε 6 ογκώδεις τόμους της ανασκαφής στην Κνωσό, να αναστηλώσει σύμφωνα με τις απόψεις του τμήματα του ανακτόρου με σκοπό να βοηθήσει στην κατανόηση του.. Οι επεμβάσεις αυτές επικρίθηκαν έντονα,
κανείς όμως απο τους επικριτές δε μπορεί να γνωρίζει, πως θα ηταν η Κνωσός σήμερα, 116 χρόνια μετά την αποκάλυψη της, αν δεν είχε ίινει αυτή αναστήλωση, που σε πολλές περιπτώσεις βεβαίως ηταν υπερβολική.


Αντιγραφω εδω απο το βιβλιο μου Κνωσος που μολις κυκλοφορησε:
'....Πιο τυχερός ήταν ο A. Evans [Εικ. 7], που αγόρασε τον χώρο, που είχε πάρει εντωμεταξύ το τοπωνύμιο Στα Πιθάρια, και άρχισε την ανασκαφή στις 23 Μαρτίου 1900, δυο χρόνια μετά την απελευθέρωση της Κρήτης. Με άδεια της Κρητικής Πολιτείας και με προσωπική του δαπάνη αποκάλυψε σε λίγα χρόνια, το μεγαλύτερο μέρος του ανακτόρου. Στα επόμενα χρόνια πραγματοποίησε συμπληρωματικές έρευνες στο ανάκτορο και ανέσκαψε σπίτια και νεκροταφεία της Κνωσού. Με διακοπή τα χρόνια των πολέμων, οι εργασίες συνεχίστηκαν μέχρι το 1931, οπότε ανακαλύφτηκε και ανασκάφτηκε ο Νότιος Βασιλικός Τάφος.
Παράλληλα με τις μεγάλες ανασκαφές, ο A. Evans πραγματοποίησε το μεγαλεπήβολο έργο της αναστήλωσης και αποκατάστασης του ανακτόρου και των άλλων μνημείων της Κνωσού, με πολλή τόλμη, γνώση και φαντασία. Χωρίς την αναστήλωση οι γνώσεις για τον μινωικό πολιτισμό θα ήταν φτωχές. Αν και κατακρίθηκε για υπερβολές - όχι εντελώς άδικα – όμως η αναστήλωση του αποδείχτηκε πολύτιμη και χρήσιμη. Βεβαίως, το έργο εκείνο έγινε πριν από πολλές δεκαετίες και σήμερα επικρατούν άλλες επιστημονικές αντιλήψεις για τα ζητήματα της αναστήλωσης των αρχαίων μνημείων".
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ POROSTV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου