Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

ΣΤΟΝ ΠΟΡΟ,,ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΟΛΕΜΟ?


ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΟ Περίπτερο Λ.Αλεξάνδρας 66.



Πότε έγινε ο πρώτος σοκολατοπόλεμος;


ΔΕΚΑ ΜΥΣΤΙΚΑ,,ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ!
ΤΟΥ  ΠΑΤΡΙΝΟΥ!!

Δέκα μυστικά που θα σας βοηθήσουν να υποστείτε και τις φετινές Απόκριες
Εισβάλαμε αισίως στο Τριώδιο και ο Καρνάβαλος ­ αυτός που ούτως ή άλλως ελλοχεύει στην καθημερινότητά μας ­ παίρνει πλέον σάρκα και οστά. Στον «ομφαλό» της Απόκρεω, εκεί κάτω στην Αχαΐα το πανηγύρι έχει ήδη αρχίσει. Εφέτος πάνω από 30.000 οι πατρινοί καρναβαλίζοντες και ο Αλκης Στέας τρίβει κιόλας τα χέρια του. Ευκαιρία λοιπόν να κάνουμε μια μικρή αναδρομή στους βασικούς σταθμούς του πατρινού Καρναβαλιού ­ μη μου πείτε ότι γνωρίζετε πως όλα ξεκίνησαν από έναν γαλαντόμο έμπορο σταφίδας;
* Ο πρώτος αποκριάτικος χορός στην Πάτρα έγινε το 1829 στο σπίτι του Μωρέτη, ενός πλούσιου εμπόρου σταφίδας.
* Ο χαρτοπόλεμος έκανε την παρθενική εμφάνισή του στους αποκριάτικους χορούς το 1894, ενώ οι σοκολάτες άρχισαν να εκσφενδονίζονται στους τυχερούς περαστικούς και στις αυλές των σπιτιών ήδη από το 1899.

* Τα πρώτα χρόνια του 20ού αιώνα στο πατρινό καρναβάλι άρχισαν να εισχωρούν άρματα σατιρικής μορφής με αιχμές κατά των τοπικών αρχόντων.
* Τα χρόνια της Κατοχής και του Εμφυλίου σταματούν οι παρελάσεις αλλά οι καρναβαλιστές συνεχίζουν να συγκεντρώνονται στα σπίτια την περίοδο του Τριωδίου.
* Η παλαιότερη εκδήλωση του πατρινού καρναβαλιού είναι τα περίφημα «Μπουρμπούλια». Η ακριβής ημερομηνία έναρξης του εθίμου παραμένει μέχρι στιγμής άγνωστη αλλά κατά πάσα πιθανότητα καθιερώνεται λίγο μετά το 1872, οπότε και ολοκληρώνεται η κατασκευή του θεάτρου «Απόλλων» από τον Ερνέστο Τσίλλερ. Τα «Μπουρμπούλια» αποκτούν γρήγορα μεγάλη φήμη, αφού δίνουν την ευκαιρία στις γυναίκες να παίξουν ερωτικά κρυμμένες πίσω από το μαύρο τους ντόμινο ­ η ονομασία του εθίμου άλλωστε είναι χαρακτηριστική: μπουρμπούλι ονομάζεται ο ήχος που κάνει το κρέας όταν βράζει.
* Στην αρχή του αιώνα καθιερώνεται ο Χορός του Μαύρου Ντόμινου, που γίνεται το τελευταίο Σάββατο των «Μπουρμπουλιών» και δίνει την ευκαιρία στους συνοδούς των μεταμφιεσμένων γυναικών να τους τραβήξουν τα μεσάνυχτα τη μάσκα.
* Χρονολογία-σταθμός για το καρναβάλι στάθηκε το 1966 με την καθιέρωση του παιχνιδιού του «Κρυμμένου Θησαυρού». Το 
παιχνίδι ανάγκασε την πόλη να συμμετέχει σύσσωμη αναζητώντας λύσεις στα πιο απίθανα αινίγματα.
* Τη δεκαετία του '80 αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους, ανήμερα του Αγίου Αντωνίου, στις 17 Ιανουαρίου, οι «μπούλες», οι καρναβαλιστές δηλαδή με τα μασκαρεμένα πρόσωπα που ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης αναγγέλλοντας την έλευση του Καρνάβαλου.
* Πριν από τέσσερα χρόνια το καρναβάλι υποδέχθηκε στους κόλπους του το Καρναβάλι των Μικρών ­ διάδοχος του Baby Rally ­, με τους πολύ μικρούς να κάνουν τη δική τους παρέλαση την προτελευταία Κυριακή των Απόκρεω.
* Στον αντίποδα των μικρών καρναβαλιστών, πριν από δύο χρόνια καθιερώθηκε το Καρναβάλι των Παλιών, με τους παλαίμαχους καρναβαλιστές να παρελαύνουν συν γυναιξί και τέκνοις σε αυτοκίνητα αντίκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου