Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Ίδρυση Μουσείου Απόδημου Κεφαλλήνα και Ιθακησίου

Aρ. Πρωτ. 1004/26.8.2016

Προς:
  1. Τον Δήμαρχο Κεφαλλονιάς κ. Αλέξανδρο Παρίση
  2. Τον Aντιπεριφερειάρχη Κεφαλλονιάς κ. Παναγή Δρακουλόγκωνα
   
Κοιν.
1. Υπουργείο Εξωτερικών
    ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
   ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ
   κ. Δημήτριο Πλευράκη
   Ζαλοκώστα 10
   10671 Αθήνα
   e-mail: plevrakis@ggae.gr
2.Υπουργείο Εξωτερικών
   ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
   ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΕΥΡΩΠΗΣ
   κ. Εύα Παπαδάτου
   Ζαλοκώστα 10
   10671 Αθήνα
   e-mail: papadatou@ggae.gr
3. Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Δημήτριο
   Μέγαρο Ιεράς Επισκοπής Κεφαλληνίας
   Αργοστόλι 28100
4. Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Θεόδωρο Γαλιατσάτο
   Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
   Αλυκές Ποταμού
   49100 Κέρκυρα
   e-mail: pin@pin.gov.gr
5. Bουλευτή Κεφαλλονιάς και Ιθάκης κ. Αφροδίτη Θεοπεφτάτου
    Μητροπόλεως 1, Αθήνα 10557
    e-mail: atheop@parliament.gr
6. Αντιδήμαρχο Κεφαλλονιάς επί θεμάτων Τουρισμού κ. Ευάγγελο Κεκάτο
    Δημαρχιακό Μέγαρο – Αργοστόλι, 28100
7. MME


Θέμα: Ίδρυση Μουσείου Απόδημου Κεφαλλήνα και Ιθακησίου – Ευγενής θεμελιακή δωρεά απόδημου

Επί είκοσι και πλέον έτη η Ομοσπονδία ΟΔΥΣΣΕΥΣ, έχοντας συνείδηση της ομογενειακής και μακράς ιστορικότητας των νησιών μας, επιδιώκει την ίδρυση Μουσείου Απόδημου Κεφαλλήνα και Ιθακησίου. Όλα αυτά τα έτη, και μετά από σειρά συζητήσεων με τοπικούς φορείς (Δήμο, Νομαρχία, ακόμη και Ι. Μητρόπολη) όπου παρουσιάζαμε το αίτημά μας, εκτός από επαινετικά σχόλια και θετικές παραινέσεις, ουδέν ουσιαστικό επετεύχθη.  





Σήμερα, η Ομοσπονδία μας, στοχεύοντας στην άμεση, πολυποίκιλη κι αποτελεσματική στήριξη για ίδρυση του εν λόγω μουσείου, και κατόπιν απόφασης και ευγενικής παραχώρησης σπάνιας και σημαντικής προσωπικής συλλογής του ενεργού μέλους μας κ. Γερασίμου Στεφανίτση, ζητεί την παραχώρηση μόνιμου εκθεσιακού χώρου όπου θα αποδίδεται, όσο πιο πιστά γίνεται, η προσωπικότητα του Κεφαλλονίτη και Θιακού απόδημου μέσω υπαρκτών πλέον εκθεμάτων, τα οποία ενσαρκώνουν κι εκφράζουν το απόδημο της ράτσας μας κι αποτελούν εκ των ουκ άνευ την πεμπτουσία τού υπό ίδρυση επιζητούμενου μουσείου.

Το μουσείο Απόδημου Κεφαλλήνα και Ιθακησίου θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο και ταυτόχρονα, το σημείο αναφοράς όλων των χιλιάδων απόδημων συμπατριωτών μας. Τα μουσειακά αντικείμενά του δεν είναι νεκρά εκθέματα σε βιτρίνες, απρόσιτα και μακρινά. Είναι ζωντανά κύτταρα, φέρουν μνήμες, μεράκι, ιστορία, συγκίνηση, φόρτιση, αφηγούνται περιπέτειες ζωής όχι μόνο οικογενειών, αλλά μέσω αυτών, και της ίδιας της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης.

Στο σαφές, πλήρες και στέρεα δομημένο και διαμορφωμένο εκθεσιακό περιβάλλον θα εκτίθενται αυθεντικά αντικείμενα, αλλά και δευτερευόντως μουσειογραφικά τεχνήματα. Τα εκθέματα θα καλύπτουν τους τομείς της ιστορίας, της λαογραφίας, της τέχνης, της λογοτεχνίας, των θετικών επιστημών (τεχνολογία, φυσική ιστορία, επιτεύγματα κι εφευρέσεις κ.α.), αλλά και προσωπικοτήτων σπουδαίων συμπατριωτών μας που έχουν συνδεθεί με κοινωνικές και λοιπές δράσεις στον εκτός Ελλάδος τόπο εγκατάστασής τους.
Προφορικές μαρτυρίες, καταγραφή δραστηριοτήτων Κεφαλλήνων και Ιθακησίων αποδήμων, ποικίλα έγγραφα, φωτογραφικό υλικό, χειρόγραφα και λοιπά τεκμήρια θα δημιουργήσουν τμήμα Αρχείου φύλαξης, παράλληλα με ίδρυση τμήματος Βιβλιοθήκης όπου θα κατατεθούν συγγράμματα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων επιστημόνων και λογίων της διασποράς.

Η κυριαρχία της ηλεκτρονικής πληροφόρησης θα έχει, αναμφίβολα, τον δικό της ρόλο στο εγχείρημά μας αυτό, καθώς υπερπηδούνται εμπόδια και εκμηδενίζονται άνισες πολιτισμικές ευκαιρίες τις οποίες θέτουν οι αποστάσεις. Ψηφιακές μέθοδοι και πρακτικές θα υποστηρίζονται από πολυεπικοινωνιακά συστήματα με τρόπο δυναμικό ενισχύοντας έτσι τον εκπολιτιστικό και επιμορφωτικό μουσειακό ρόλο. [Δέον να προστεθεί η κατά τα τελευταία χρόνια συνεργασία με το τοπικό παράρτημα του ΤΕΙ Ι.Ν., (Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας) η οποία προχωρεί στη δημιουργία βάσης δεδομένων αποδήμων Επτανησίων και δικτύωσης μεταξύ τους, όπως και μεταξύ φορέων].

Η προσπάθεια αυτή θα κατατείνει σταθερά στη διαμόρφωση δικτύου οργανικής ισορροπίας των επιμέρους μουσειακών και μουσειογραφικών συνόλων και συλλογών, έτσι ώστε να αναβαθμίζονται συνεχώς οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες, η ιστορικότητα και η ψυχαγωγικότητα σε ένα περιβάλλον που σέβεται, τόσο το σύγχρονο με τις δικές του απόψεις, όσο και το κλασικώς νοούμενο. Η μουσειακή αυτή οντότητα θα συμβάλλει στην περαιτέρω εκθεσιακή κινητικότητα για συμπλήρωση συλλογών. Οι συλλογές αυτές μπορεί να εκτίθενται είτε διαρκώς, όπως
η συλλογή Γ. Στεφανίτση που είναι η θεμελιακή, είτε περιοδικώς (αφιερώματα σε ειδικά θέματα, δανεισμένα αντικείμενα κ.α.).




Η προσωπική συλλογή του κ. Γερασίμου Στεφανίτση που αποτελείται από ογδόντα βαλσαμωμένα ζώα-εκπροσώπους της παγκόσμιας πανίδας, από την κυνηγετική του δραστηριότητα στις πέντε Ηπείρους, είναι η αρχική δωρεά η οποία θα θεμελιώσει το Μουσείο Απόδημου Κεφαλλονίτη και Ιθακησίου, η δε αίθουσα που θα την δεχθεί (Αίθουσα Θετικών Επιστημών - Φυσικής Ιστορίας) θα φέρει το όνομα του δωρητή.

Είναι, θεωρούμε, περιττό να αναφερθούμε λεπτομερώς στα πλεονεκτήματα και στα οφέλη που θα έχει ο τόπος μας από την ίδρυση ενός τέτοιου μουσείου, πλεονεκτήματα που ξεκινούν από την διάσωση και διατήρηση προσωπικών συλλογών, την μελέτη, επιμόρφωση και απόκτηση γνώσεων, την μετάδοση απότοκων πληροφοριών, την υλοποίηση ερευνητικών και λοιπών προγραμμάτων, την δημιουργία θέσεων εργασίας, την αύξηση τουριστικού ρεύματος και προοπτική καλύτερου αύριο, και καταλήγουν στην ενίσχυση του τηλεπολιτισμού, μιας σύγχρονης ορολογίας της εποχής μας.

Γνωρίζουμε όλοι η μαγική λέξη Νόστος έδωσε τροφή στην ψυχή και στο σώμα του Οδυσσέα να υπερνικήσει εικοσαετείς ταλαιπωρίες. Η μαγική αυτή λέξη κρατά άγρυπνο τον σημερινό, όπου γης, Οδυσσέα της διασποράς να στηρίζει τον ελληνισμό και να διατηρεί άσβεστη τη φλόγα της μητέρας πατρίδας μέσα του. Από αιώνες αιώνων Κεφαλλονίτες και Θιακοί βρίσκονται σκορπισμένοι σε όλα τα μήκη και πλάτη τής εκτός Ελλάδος γης και πάντα μέσα τους κρύβουν, εικόνα ιερή, το νησί τους. Δεν είναι τυχαίο που το παγκόσμιο σύμβολο της περιπλάνησης και του Νόστου είναι από τα νησιά μας, γεγονός που μας κάνει μοναδικούς κι υπερήφανους.

Ας είναι λοιπόν, ταπεινός φόρος τιμής, προς όλες τις γενιές των συμπατριωτών μας, αυτές που έφυγαν κι αυτές που δημιουργούν οι διαμορφούμενες οικονομικές συγκυρίες του σήμερα, η ίδρυση του Μουσείου Απόδημου Κεφαλλήνα και Ιθακησίου, ενός μουσείου, που με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, θα κατασταθεί το πρώτο στον ελλαδικό χώρο, γεγονός το οποίο θα του προσδώσει άλλο κύρος.  

Ως εκ τούτου, περιμένουμε τις δικές σας προτάσεις σχετικά με εξεύρεση εκθεσιακού χώρου στέγασης και παρακαλούμε θερμά, για τη δική σας ευαισθητοποίηση και αρωγή και τις όσο το δυνατόν συντομότερες ενέργειές σας.

Να θεωρείτε δε δεδομένο ότι παραμένουμε συνεχώς και άμεσα στη δική σας διάθεση με όλες τις δυνάμεις μας για υλοποίηση του κεφαλαιώδους κι ελπιδοφόρου αυτού εγχειρήματος που θα συμβάλλει στην επιπλέον ανάδειξη της ιδιαίτερης πολιτισμικής μας ταυτότητας ως Κεφαλλήνες και Ιθακήσιοι.

Αργοστόλι, 26 Αυγούστου 2016
Με σεβασμό κι εκτίμηση
Για την Ομοσπονδία Κεφαλλήνων και Ιθακησίων ΟΔΥΣΣΕΥΣ

Ο Πρόεδρος                                   Ο Γραμματέας
Διονύσιος Βλάχος                           Κώστας Βαγγελάτος
2820 Alton Dr, St Pete Beach, FL 33706 USA                                    68759 North Rd, Greenport  NY 11944 USA
Tel.727-289-5176 Fax: 514-694-1185                                                                        Tel.: (631) 477-1984 • Fax: (718) 796-9625
e-mail: marianthivlachos@hotmail.com                                             e-mail: odysseus@hellenism.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου