Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Συνέντευξη Γερ. Παναγιωτάτου – Τζάκη στην “KFree Press”



Ακολουθεί το κείμενο συνέντευξης του Γεράσιμου Παναγιωτάτου – Τζάκη, συμβούλου / επιστημονικού συνεργάτη του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Θεόδωρου Γαλιατσάτου, στην εφημερίδα "Κ Free Press" της 27ης Αυγούστου 2016 (αρ. φύλλου 74).

-Κύριο έργο της Περιφέρειας είναι Ο ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας όσο και σε επίπεδο Νομών, προκειμένου να κατανεμηθούν ορθολογικά οι πόροι του ΕΣΠΑ και οι λοιποί πόροι! ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΤΟΥ;

            Στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής των Ελλήνων που είχε οριστεί και έλαβε χώρα στις 25 Μαΐου 2016, ο Περιφερειάρχης κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος παρουσίασε τα βασικά σημεία του Στρατηγικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (Π.Ι.Ν.) για την περίοδο 2015-2019. Τα μέλη της Επιτροπής άκουσαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εισήγηση του Περιφερειάρχη, ενώ ακολούθησε εκτενής και εποικοδομητικός διάλογος με τους βουλευτές. Το τελικό κείμενο που περιλαμβάνει το όραμα και τις σχετικές δράσεις του Στρατηγικού Σχεδιασμού έχει υποστεί εξαντλητική επεξεργασία όλον αυτό τον καιρό, έχουν ενσωματωθεί χρήσιμες επισημάνσεις και βαίνει προσεχώς για τη θεσμική του ολοκλήρωση από τα αρμόδια όργανα της Π.Ι.Ν.
-Θα έχουμε αλλαγές στον «Καλλικράτη»; Σε ποια κατεύθυνση;
            Πριν από μερικούς μήνες, συγκροτήθηκε 25μελης Επιτροπή που θα λειτουργήσει υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και θα καταρτίσει σχέδιο αλλαγών στο νομικό πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε.), ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων είναι ένας από τους τρεις εκπροσώπους της στην ανωτέρω Επιτροπή. Είναι προφανής η μεγάλη ευκαιρία για τη θέσπιση συθέμελων, ουσιαστικών αλλαγών που θα αίρουν τις ατέλειες, τις αστοχίες και τους παραλογισμούς του «Καλλικράτη», θα μεταφέρουν αρμοδιότητες και πόρους και θα διευκολύνουν την εκδήλωση της ελεύθερης πρωτοβουλίας και του δημιουργικού και δημοκρατικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης, χωρίς τον ασφυκτικό έλεγχο από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις σε κάθε βήμα.
-Κινδυνεύει η ύπαρξη της Περιφέρειας Ιονίων νήσων;
            Η επιτυχής παρουσία του Περιφερειάρχη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής των Ελλήνων για το Στρατηγικό Σχεδιασμό της Π.Ι.Ν., η πραγματοποίηση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος στη Λευκάδα το Νοέμβριο 2015, η έλευση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Κεφαλονιά τον περασμένο Μάιο για τον εορτασμό της Επετείου της Ένωσης με την Ελλάδα, η ανάδειξη του Περιφερειάρχη κ. Θεόδωρου Γαλιατσάτου ως ενός από τους εκπροσώπους της ΕΝ.ΠΕ. στην Επιτροπή Αναθεώρησης του «Καλλικράτη» και η πρόσφατη εκλογή του στο Πολιτικό Γραφείο της Διαμεσογειακής Επιτροπής τηςC.P.M.R., δείχνουν ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ξαναβρίσκει τη θέση που της αξίζει στον αυτοδιοικητικό και πολιτικό χάρτη της χώρας αλλά και εκτός αυτής. Στόχος μας μια Περιφέρεια που όχι μόνο δεν θα φοβάται για τη βιωσιμότητά της αλλά θα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Να προσθέσω εδώ ότι πρόσφατα υπογράφτηκε από τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων και τον Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου η σύμβαση για τη συγγραφή του Εγχειριδίου Ιστορίας των Ιονίων Νήσων. Με την ολοκλήρωση του πονήματος, θα έχουμε ένα μέσο συλλογικής επτανησιακής αυτογνωσίας.
-Τι γίνεται στην Κέρκυρα; Ο Περιφερειάρχης έχει εξαπολύσει διωγμό εναντίον των Δημοσίων υπαλλήλων;
            Σε καμία περίπτωση δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι στην πλειοψηφία τους οι υπάλληλοι θεωρούνται συνεργάτες και σύμμαχοι στον καθημερινό αγώνα, με σεβασμό στην προσωπικότητα καθενός και την ιδιότητα τους ως εργαζομένων. Υπήρξαν, όμως και περιπτώσεις υπαλλήλων, ιδίως υψηλόβαθμων, που είτε παραμελούσαν τα καθήκοντα τους, είτε συνειδητά και έμπρακτα υπονόμευαν τις προσπάθειες της Περιφερειακής Αρχής για τη βελτίωση της λειτουργίας των Υπηρεσιών της Π.Ι.Ν., την εξυπηρέτηση των πολιτών και την ανακούφιση των ασθενέστερων συμπολιτών μας από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Αυτό το φαινόμενο στηλίτευσε ο Περιφερειάρχης και ήταν χρέος του απέναντι γενικότερα στην κοινωνία, τους φορολογούμενους πολίτες και το δημόσιο συμφέρον.
-Από τα 5 εκατ. της Περιφέρειας Αττικής ένα ποσόν θα διατεθεί για τις ανάγκες του Μαντζαβινάτειου. Τα υπόλοιπα που θα διατεθούν;
            Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής αποφάσισε, μετά τους σεισμούς του 2014, την έγκριση χρηματοδότησης ύψους 5 εκατ. ευρώ για τη υλοποίηση δράσεων επούλωσης των πληγών που προκλήθηκαν στην Κεφαλονιά. Επί καιρό η δέσμευση αυτή είχε μείνει σε αχρησία. Η νέα Περιφερειακή Αρχή ήρθε στις απαραίτητες συνεννοήσεις με την αντίστοιχη της Αττικής και η απόφαση αυτή ενεργοποιήθηκε. Ήδη εγκρίθηκε η 1η Προγραμματική Σύμβαση για τη συντήρηση, αποκατάσταση και επισκευή του Μαντζαβινατείου Γενικού Νοσοκομείου Ληξουρίου, ύψους 1.650.000€. Με την ίδια μεθοδικότητα θα προετοιμαστούν οι δράσεις απορρόφησης και του υπόλοιπου ποσού της χρηματοδότησης, ώστε να αποκατασταθούν και άλλες υποδομές της Παλικής. Μην ξεχνάμε, ακόμη, τη σχεδιαζόμενη «Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση» (Ο.Χ.Ε.) για την Παλική, που θα αναβαθμίσει την ευρύτερη περιοχή σε πολλούς τομείς δραστηριότητας.
-Εξακολουθείτε να αντιδράτε στην παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων στη Φραπορτ! Μήπως πρόκειται πια για Δονκιχωτισμό;
            Βεβαίως εξακολουθούμε να αντιδρούμε γιατί θεωρούμε τη σχετική σύμβαση βλαπτική για το δημόσιο συμφέρον, την εξυπηρέτηση των επιβατών και των περιοχών αυτών, το κόστος των υπηρεσιών, τις δυνατότητες χάραξης ανεξάρτητης τουριστικής στρατηγικής, ακόμη και πιθανούς κινδύνους εθνικής ασφάλειας. Η Π.Ι.Ν. πρωταγωνίστησε στην Πανελλήνια Πρωτοβουλία που άσκησε πίεση κατά της διαδικασίας παραχώρησης των αεροδρομίων. Διοργάνωσε, ακόμη, τη δημοκρατική διαδικασία του ηλεκτρονικού δημοψηφίσματος, ώστε οι πολίτες των Ιονίων Νήσων να εκφράσουν ελεύθερα τη βούληση τους για το θέμα. Επιπλέον, άσκησε αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, του οποίου η απόφαση αναμένεται. Η Περιφερειακή Αρχή παρέμεινε, λοιπόν, συνεπής στις προεκλογικές της δεσμεύσεις και στο θέμα αυτό.
-Μερίδα της αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο ισχυρίζεται ότι η ΑΝΑΣΑ είναι εχθρική απέναντι στην ιδιωτική πρωτοβουλία, στους ιδιώτες επενδυτές! Τι απαντάτε;
            Είναι άδικη η κατηγορία αυτή. Σε αυτά τα δυο χρόνια έχουν εγκριθεί η βοηθηθεί αρκετές πρωτοβουλίες μικρομεσαίας κλίμακας που αναδεικνύουν τα τοπικά χαρακτηριστικά και προϊόντα μας, αξιοποιούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών μας και την αξιοσύνη και δημιουργικότητα των κατοίκων τους. Εκείνο που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό είναι το να φυτρώνουν μεγάλες, ρυπογόνες μονάδες μέσα σε κατοικημένες περιοχές η σε περιοχές φυσικού κάλλους. Δεν μπορείς, για τα πρόσκαιρα οφέλη ορισμένων επιχειρηματικών κύκλων, να καταστρέφεις το μέλλον των τοπικών κοινωνιών και ολόκληρων περιοχών. Θα ήταν συλλογική αυτοκτονία κάτι τέτοιο.
-Τι πιστεύετε ότι χρειάζεται να γίνει με την αξιοποίηση και προστασία του Μύρτου;
            Πριν από αρκετά χρόνια, εκδόθηκε ένα προεδρικό διάταγμα για την ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο την παραλία, ύστερα από συνεργασία της τότε κεντρικής κυβέρνησης και του τότε πρώτου βαθμού της Αυτοδιοίκησης. Το διάταγμα αυτό περιέχει, επί της αρχής, χρήσιμα στοιχεία με σκοπό την προστασία της ευρύτερης περιοχής. Αν σήμερα κρίνεται ότι το ανωτέρω θεσμικό πλαίσιο δυσχεραίνει υπέρμετρα τη δυνατότητα τουριστικής αξιοποίησης της παραλίας, τότε μπορεί με συνεργασία της Κεντρικής Κυβέρνησης με τον πρώτο βαθμό Αυτοδιοίκησης του νησιού να επανεξεταστεί το σημείο αυτό και να επέλθουν λογικές τροποποιήσεις.
-Ποιο, κατά την προσωπική σας γνώμη είναι το κύριο πρόβλημα της Κεφαλονιάς;
            Μεγάλο πρόβλημα θα μπορούσε να αποτελέσει το ενδεχόμενο ξενιτεμού νέων παιδιών της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης με σημαντικές γνώσεις και δυναμισμό, στα χνάρια του πανελλαδικού κλίματος που δημιουργείται και από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, που ουσιαστικά προτρέπουν τη νεολαία να αφήσει την πατρίδα και να φύγει στο εξωτερικό. Πρέπει να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε αυτό να αποτραπεί. Αν πετύχουμε, όλοι οι φορείς και οι πολίτες, τη συνεχή διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, την παγίωση της πολύ μεγάλης αύξησης του τουριστικού κύματος που είχαμε πέρυσι και φέτος, τη στήριξη του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων, τη δημιουργία θεσμών μόνιμης συνεργασίας με τους Αποδήμους Κεφαλονίτες και Θιακούς, την προβολή των τοπικών μας προϊόντων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και την ανάδειξη των στοιχείων του πολιτισμού μας, πιστεύω ότι θα επιτευχθεί η πρόοδος των συντοπιτών μας αλλά και ο επαναπατρισμός πολλών από τους Αποδήμους συμπατριώτες μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου