Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018

Το κέντρο της Ομηρικής (Μυκηναϊκής) Ιθάκης βρίσκεται στην Ν.Α Κεφαλληνία και οι "ομιλούσες πέτρες" έχουν πλέον βρεθεί.

http://homericithaca.blogspot.gr/2018/01/blog-post.html
Ο σκοπός αυτής της ανάρτησης - και ανεξάρτητα από τα όσα ενδεχομένως έχετε διαβάσει σε προγενέστερες αναρτήσεις μας για την τοπογραφία της Ομηρικής Ιθάκης - είναι να δώσει στον αναγνώστη την δυνατότητα να αξιολογήσει με τα δικά του γνωστικά εργαλεία και κρίση τα σημεία εκείνα των Ομηρικών επών που καταγράφουν την γεωγραφική θέση της Ομηρικής Ιθάκης σε σχέση με το ευρύτερο περιβάλλον της και να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει με την θέση μας ότι το κέντρο της Ομηρικής (Μυκηναϊκής) Ιθάκης είναι στην Ν.Α Κεφαλληνία.




Μετά από πολλους σχολιασμους στην σελίδα στο φεις,,πάνω στο θέμα,, επισυναπτώ ,,μια απο τις τελευταιες απαντησεις (πολυ χρησιμη)του Μακη Μεταξα!

Makis Metaxas Αγαπητοί μου φίλοι μόλις τώρα γύρισα σπίτι και είδα αυτόν το πολύ ενδιαφέροντα διάλογο που έχετε αναπτύξει από τις πρωινές ώρες. Σας ευχαριστώ λοιπόν όλους σας Σταύρο Βουτσινά, Σταύρο Δελλαπόρτα, Γιάνγκο Μεταξά, Γερασιμίνα Κεφαλλονιά, Γαβρίλη Παναγιοσούλη, Ανδρέα Ραφτόπουλε,Γιάννη Κρούσο,Γιώργο Γκιάφη, Γεράσιμε Μινέτο και όλους εσάς που με ένα Like ή άλλο σημάδι επιδοκιμασίας ή
αποδοκιμασίαςεκφράσατε την άποψή σας στην σχετική μας ανάρτηση. Ένα ξεχωριστό ευχαριστώ όμως οφείλω και ασχέτως εάν διαφωνώ με την άποψή τους, όπως προφανώς και αυτοί διαφωνούν με την δική μας, στους κυρίους Σταύρο Δελλαπόρτα και Ανδρέα Ραφτόπουλο με καταγωγή από το νησί της Ιθάκης για το επίπεδο των σχολιασμών τους και για την επίσης άδολη αγάπη και φιλοπατρία για τόπο των προγόνων τους Τούς καταλαβαίνω απόλυτα και θέλω να τους πω πόσα πολλά οφείλουμε εμείς οι σύγχρονοι Κεφαλλήνες σε αυτό το νησί που κράτησε ζωντανές τις μνήμες των μεγάθυμων Κεφαλλήνων και τίμησε και εξακολουθεί να τιμά τον μεγάλο μας πρόγονο τον Οδυσσέα όταν οι κάτοικοι της σημερινής Κεφαλληνίας για λόγους που θα εξετάσουμε στην πορεία αυτών των αναρτήσεων γεύτηκαν τους λωτούς της λησμονιάς όπως και οι τότε λωτοφάγοι αμνήμονες σύντροφοι του. Δεν θα πρέπει να μπούμε στην διαδικασία να απαντήσουμε στους κατά τα άλλα αξιοπρόσεχτους σχολιασμούς σας εκτός και εάν μας επισημάνετε σε ποιο ακριβώς σημείο των δικών μας σχολιασμών κάνουμε λάθος και γιατί. Θα χαρούμε πολύ να ανταποκριθούμε σε αυτόν τον διάλογο εξ άλλου αυτόν τον σκοπό είχε αυτή η ανάρτηση.Ο Yangos μας κάλυψε σε μεγάλο μέρος και δεν κρίνουμε σκόπιμο να επαναλαμβάνουμε θέσεις που μας εκφράζουν. Θα χαρούμε πολύ να ακούσουμε ευχάριστες ειδήσεις από το νησί της Ιθάκης για τις αρχαιολογικές αποδείξεις για τον εντοπισμό ενός Μυκηναϊκού κέντρου στο νησί. Εμείς θα το χαιρετίσουμε όχι γιατί αυτό κατ'ανάγκη θα πρέπει να είναι το Ομηρικό άστυ όσο γιατί η άποψή μας είναι πως κάπου πρέπει να υπάρχει μια σημαντική μυκηναϊκή κατοίκηση (εγκατάσταση) στο νησί την οποία ακόμη η αρχαιολογική σκαπάνη δεν κατάφερε να εντοπίσει ή ενδεχομένως να έχει εντελώς καταστραφεί από τις μετέπειτα φάσεις κατοίκησης των Ιστορικών χρόνων αλλά μην ξεχνάτε πως πάντοτε κάτι μένει ως κατάλοιπο που ένας ικανός αρχαιολόγος μπορεί να δει . Εσείς στην Ιθάκη έχετε έναν εξαιρετικό νέο και ταλαντούχο αρχαιολόγο τον κύριο Γεράσιμο Λιβιτσάνη, Βοηθείστε τον να κάνει έρευνα πεδίου σταθείτε δίπλα του και να είστε σίγουροι πως θα κάνει πολλά πολλά περισσότερα για τον τόπο του από ο,τι έκαναν μερικοί που ήλθαν και απήλθαν και μάλλον μπέρδεψαν και θόλωσαν το τοπίο. Αυτά με πολλή αγάπη σε όλους εσάς από το νησί που κατοικεί η ιστορική μνήμη των Κεφαλλήνων και που βεβαίως είναι η παντοτινή Ιθάκη της καρδιάς μας. Για την υπόθεση της λεγόμενης μυκηναϊκής (ομηρικής) Ιθάκης τα είπαμε σε όλες αυτές τις αναρτήσεις, Για όλους εμάς ο εντοπισμός του άστεως έχει να κάνει με όλες εκείνες τις αποδείξεις που είναι τόσο αναγκαίες για την διατήρηση της ιστορικής μας συνέχειας και καλό είναι να μην ξεχνάμε πως όλοι μας "παιδιά" του Οδυσσέα είμαστε.
ΚΑΙ 


Το ταξίδι του Οδυσσέα και η χαμένη Αστερίδα Ένα απ’ τα επιμέρους επεισόδια της Οδύσσειας, είναι και το ταξίδι του Τηλέμαχου από την Ιθάκη ...
KEFALONITIKANEA.GR

10 σχόλια:

  1. Αν όντως είναι η Ομηρική Ιθάκη η Κεφαλονιά και είναι απέναντι και κοντά από την Ηλεία ειδικά η ΝΑ μεριά της Κeφαλονιάς πως εξηγείται ο στίχος του Ομήρου στην Οδύσσεια που αναφέρει :Φ 343-347
    «ὴν δ' αὖ Τηλέμαχος πεπνυμένος ἀντίον ηὔδα·
    «μῆτερ ἐμή, τόξον μὲν Ἀχαιῶν οὔ τις ἐμεῖο
    κρείσσων, ᾧ κ' ἐθέλω, δόμεναί τε καὶ ἀρνήσασθαι,
    οὔθ' ὅσσοι κραναὴν Ἰθάκην κάτα κοιρανέουσιν,
    οὔθ' ὅσσοι νήσοισι πρὸς Ἤλιδος ἱπποβότοιο·»

    Κι ο συνετός Τηλέμαχος της απάντησε πάλι:
    Μητέρα μου, κανένας καλύτερος από μένα δεν υπάρχει στους Αχαιούς
    το τόξο ή να δώσει ή να αρνηθεί όπως εγώ θέλω
    ούτε όσοι την πετρώδη Ιθάκη διαφεντεύουν
    ούτε όσοι τα νησιά προς την Ήλιδα την αλογοθρόφα.

    ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΑΝΤΙΔΙΑΣΤΕΛΕΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΤΙΧΟΥΣ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΗΛΙΔΑ ΚΑΙ Η ΙΘΑΚΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΞΕΜΑΚΡΗ. Πως συνδιάζονται όλα αυτά που μας αναφέρατε με την συγκεκριμένη γεωγραφική αναφορά του Ομήρου???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το ειδα το ερωτημα σας και στην σελιδα της Λευκαδας,,, δεν ειμαι μως ο αρμοδιος να σας το απαντησω,, ουτε νομιζω αυτη η φραση αποδικνειει οτι τελικα αυτη η ανω θεωρεια δεν ειναι σωστη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεωγραφικό κέντρο του «βασιλείου» του Οδυσσέα να δεχθούμε τη ΝΑ Κεφαλονιά, αλλά το να έμενε και εκεί λίγο δύσκολο, μια και η περιγραφή της Ιθάκης είναι:
    (ι – 25)
    … «αὐτὴ δὲ χθαμαλὴ πανυπερτάτη εἰν ἁλὶ κεῖται
    πρὸς ζόφον, αἱ δέ τ᾽ ἄνευθε πρὸς ἠῶ τ᾽ ἠέλιόν τε,
    τρηχεῖ᾽, ἀλλ᾽ ἀγαθὴ κουροτρόφος·»…
    (μετάφραση)
    … «αυτή δε χαμηλή ικανά ψηλότερη [όμως] από τη θάλασσα (ή την ακρογιαλιά) κείται
    Δυτικά, και τα άλλα [νησιά] παράμερα [είναι] προς αυγή και Ανατολή,
    δύσβατη με απότομους βράχους, αλλά τρέφει εξαίσιους άνδρες…»

    Μερικά γεωγραφικά γνωρίσματά της από την Οδύσσεια δύσκολο να ξεπεραστούν…

    Να κάνω όμως μια απλή ερώτηση προς τους φίλους Ομηριστές:
    Συναντάμε δύο νησιά (Β – 625).
    …«Οι δε από τα ιερά νησιά Δουλίχιο και Εχινάδες,
    που βρίσκονται πέρην θαλάσσης άντα Ήλιδος»…
    Τις Εχινάδες όποιες και να υποθέσουμε ότι είναι είτε οι Στροφάδες, είτε οι σημερινές Εχινάδες κούτσα – κούτσα τις «ιεροποιούμε», στο Δουλίχιο ποιός είναι ακριβώς ο παράγοντας που το κάνει «ιερό», το στενόμακρο σχήμα του??
    Έ δεν έγραψε ο Αριστοφάνης τα Ομηρικά έπη! Χα χα χα.

    Υπάρχουν μήπως σοβαρές απαντήσεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. σοβ-ΑΡΟΤΗΤΑ Μηδεν ..,, συνεχιζουμε την αναζητηση!αΛΛΑ Νομιζω οτι περπαταμε σε καλο δρομο με ΟΡΑΤΟΤΗΤΑ πια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Επειδή δεν βλέπω κανέναν να απαντάει για το Δουλίχιο, να γίνω πιο σαφής:
    Μήπως να ψάξουμε αν το όνομά του δεν προέρχεται από το Δολιχός = Μακρός, (longus), αλλά από κάποια άλλη ρίζα που ταυτόχρονα το καθιστά και πολύ ιερό για τους βαθειά αρχαίους και όχι μόνο??
    Εγώ κάπου έχω φθάσει αλλά ας μην επηρεάσω, ώστε να υπάρχει ελεύθερη σκέψη.
    Ρόκκος Σπ.

    Κά κα κα κα κα κα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δολο εχει βλεπω στο ερωτημα σου χαχσ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ας λανουμε λεξοπαιχνιδα .μπορει να ηταν δουλοι απο την Χιο.Μπορει ο οδυσσρας εριξε δολωμα (εχει δολο)δια να μας μπερδευει τοσους αιωνες.Τηλε_βοες μακρυ_οτικα ....Δολυχι ρχει μακρος και ηχο χαχα..Εχω επνευση δεν μπορεις να πεις κουβρντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πάντως παραδόξως εκειό με τσου Χιώτες δε μου έχει έρτει στο μυαλό!!

    Χα χα χα χα χα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΣΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΜΕ ΔΟΥΛΙΧΙ=ΖΑΚΥΝΘΟΣ ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙ Η ΚΟΥΤΡΑ ΜΟΥ ΚΑΤΙ ΚΑΛΟ!
    (ΛΕς ΝΑ ΗΤΑΝΕ ΤΟ ΜΑΚΡΥ ΝΗΣΙ ΓΕΜΑΤΟ ΧΙΟΤΕς!! (ΔΥΟ-ΔΥΟ ),, ΚΑΙ ΤΣΟΥ ΠΡΟΣΘΕΣΑΝΕ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΝΑ ΚΑΜΟΥΝΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΕΞΗ ΠΙΟ ΜΑΚΡΥΑ ΧΑΧΑΧΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή