Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Θα “ματώσουν” οι Δήμοι από 1η Ιανουαρίου

ΠΗΓΗ    

imerazante.gr
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 11 Οκτωβρίου 2010
Συντάκτης: Γιώργος Γκόγκος
Θεματική κατηγορία: ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταρρίπτεται ο ισχυρισμός της Κυβέρνησης, σύμφωνα με τον οποίο οι περιφερειακές και οι δημοτικές εκλογές είναι αυτοδιοικητικές και δεν έχουν καμία σχέση με το Μνημόνιο, αφού οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι νέοι Δήμοι θα βρίσκονται υπό την εποπτεία της Τρόϊκας, η οποία ζητά να γίνει περικοπή-“μαμούθ” 3 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έως το 2013, κάτι που σημαίνει ότι θα μειωθούν δραματικά οι κρατικές επιχορηγήσεις προς τους νέους ΟΤΑ και ο κόσμος θα κληθεί να βάλει κι΄ άλλο το χέρι στην τσέπη, προκειμένου οι Δήμαρχοι να καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις που θα βρουν μπροστά τους.
Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, οι νέοι φόροι είναι αναπόφευκτοι και όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται να αποφύγουμε τις εκρηκτικές κοινωνικές καταστάσεις.
Αυτό, εξάλλου, φοβάται και η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ), η οποία αναμένεται να ζητήσει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, με τον Υπουργό Εσωτερικών και με τους Υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, προκειμένου να θέσει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τη σημερινή ασφυκτική οικονομική κατάσταση των Δήμων, ένα ζήτημα που είναι δεδομένο πως θα οξυνθεί, μιας και οι προβλέψεις του επικαιροποιημένου Μνημονίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενόψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού για το 2011, προκαλούν τρόμο.
Η υστέρηση των πόρων για το 2010 ανέρχεται στο 1,5 δις ευρώ περίπου, δηλαδή υπάρχει μείωση κατά 40%, σε σχέση με την πρόβλεψη του φετινού προϋπολογισμού. Από ΄κει και πέρα, οι περικοπές που πρέπει να γίνουν την επόμενη τριετία (2011-2013), φτάνουν στα 3 δις ευρώ, γεγονός που έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία της Αυτοδιοίκησης για την τύχη της εφαρμογής του “Καλλικράτη”.
Για να μπορέσει, λοιπόν, να εφαρμοστεί αυτή η διοικητική μεταρρύθμιση, είναι απαραίτητο το υστέρημα που θα προκύψει από τη μείωση των κρατικών πόρων, να αναπληρωθεί από κάπου. Η “πηγή” που θα επιλεγεί είναι η τσέπη των πολιτών, κάτι, βεβαίως, που δεν αποτελεί πρωτόγνωρη διαδικασία. Πάντα ο κόσμος πληρώνει το… “μάρμαρο”!
Οι Δήμαρχοι όλης της Ελλάδας, βλέποντας το αδιέξοδο που έρχεται, αποφάσισαν τα εξής: 1) Να γίνει συνάντηση με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων και 2) Να αναλάβει η ΚΕΔΚΕ πρωτοβουλία ενημέρωσης των πολιτών για τα οικονομικά προβλήματα της Αυτοδιοίκησης.
Για να αντιληφθεί κανείς το… “αίμα” που πρόκειται να πέσει εις βάρος των πολιτών, είναι χαρακτηριστική μια πρόσφατη δήλωση του προέδρου της ΚΕΔΚΕ, Νικήτα Κακλαμάνη: “Όταν ρωτήσαμε την Κυβέρνηση για το πώς θα λειτουργήσουν οι νέοι Δήμοι, από τη στιγμή που θα μειωθεί η κρατική χρηματοδότηση, η απάντηση ήταν αφοπλιστική. Μας είπαν ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να αυξήσουμε τα δημοτικά τέλη μέχρι 100% και να βρούμε τους πόρους που θα λείψουν!”.
Από αυτό και μόνο είναι σαφές πως πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να υποχρεώσει τους Δημάρχους (είτε με έμμεσο, είτε με άμεσο τρόπο), να επιβάλλουν νέους φόρους στον κόσμο. Το θέμα είναι αν οι νέοι Δήμαρχοι θα “υποταχθούν” σε αυτά που ζητάει η Κυβέρνηση και η Τρόϊκα, ή αν θα βρουν το ψυχικό και πολιτικό σθένος να αγνοήσουν αυτή την εντολή και να σταθούν στο πλευρό των πολιτών.
Όπως και να ΄χει, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Μαρκόπουλος, όταν ρωτήθηκε για το θέμα, δήλωσε πως “λυπάμαι τους νέους Δημάρχους, διότι το οικονομικό περιβάλλον που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν, δεν είναι το καλύτερο δυνατό. Μέχρι το 2013 οι Δήμοι δεν πρέπει να οφείλουν ούτε ένα ευρώ!”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου